• 瀏覽: 13,161
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 崖上緊慎的富豪 於 2021-11-17 07:20 PM 發表
晚上少吃飯 多運動 增加代謝率 不過親身經歷 最後還是會反彈 人有惰性
節食+運動係長期戰,會反彈即係代表你未夠堅持,要加油!

引用:
原帖由 崖上緊慎的富豪 於 2021-11-17 07:20 PM 發表
晚上少吃飯 多運動 增加代謝率 不過親身經歷 最後還是會反彈 人有惰性
所以個重點係:改變生活習慣

case 1

想減肥,迫自己清淡,走油,餐餐食唔飽,迫自己食啲其實唔想食嘅嘢例如清水煮麥皮,白烚雞胸,然後望到啲西餅/雪糕/菠蘿油/…會好想食但迫自己唔准食

case 2

出發點係為健康,「裡面」緊要過「外面」,於是揀晒啲原型食物,食食吓由於遠離人為加工調味料所以味覺變得比以前敏銳,食得出新鮮生果蔬菜與肉類本身嘅味道

case 1通常捱唔得幾耐,就算勉強捱到,減到,之後一鬆懈,好似放監一樣,食返未減肥之前會食嘅嘢,逐漸又會肥返

case 2就會「減到,而且以後都保持到」

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-8-9 01:33 PM 發表

正常香港人唔會用斤去形容體重

另外減肥來來去去都係得一個原則,就係熱量赤字,無其他

任何人如果聲稱唔使戒口唔使做運動就咁舒舒服服就減到肥,一定係騙局,假
冇錯

你原本幾重 ?...........

假如你70KG, 每日快跑70分鐘, 跑18KM............(跑3 個鐘之內都得, 但要跑足18KM).........
30 日可以減到5 公斤............

不過, 記得唔好食零食..............否則, 不如唔好跑.................

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-12-6 11:19 AM 發表
你原本幾重 ?...........

假如你70KG, 每日快跑70分鐘, 跑18KM............(跑3 個鐘之內都得, 但要跑足18KM).........
30 日可以減到5 公斤............

不過, 記得唔好食零食..............否則, 不如唔好跑.................
一個有能力每日跑18km連續跑30日嘅跑友應該已經唔洗點減肥

引用:
原帖由 hamsterman 於 2021-12-6 11:41 AM 發表

一個有能力每日跑18km連續跑30日嘅跑友應該已經唔洗點減肥
我寫條公程式出黎, 就係想樓主知道, 減肥無快速.............他一個月內減5KG 是沒可能的.........
但公程式可調節, 他可以每日跑6 公里(1 小時之內), 3個月可以減到5KG.............

瘦身仲系要慢慢嚟。

中午食牛肉,晚食青瓜,每日慢跑一個鍾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]