• 瀏覽: 13,903
  • 回覆: 85
因為媽咪整親隻腳做唔到家務要休息多啲,爸爸就決定左我,爸爸同埋細佬要幫手分擔返家務黎做

有3個人做都已經做少好多野啦,同埋細佬只係負責每晚食完飯要洗碗同埋洗衫🧼

但係佢都唔願做!仲要叫我同爸爸幫佢做埋,話佢要返part time好攰喎!

咁我同爸爸都係收工返去做家務架啦,唔通我地又唔攰咩?😡

細佬成廿歲人都仲未學識點樣幫手分擔下,成日都依賴屋企人幫佢🙄

我想我 才了解 我正停格在愛情過敏的季節
季節沒改變 是想念 沒斷線
熱賣及精選
你細佬係咪由細到大都唔洗做野?

引用:
原帖由 樹上橙色烈女 於 2021-8-2 02:48 PM 發表

你細佬係咪由細到大都唔洗做野?
算係囉,平時媽咪會幫佢整好晒啲野

引用:
原帖由 Averyon 於 2021-8-2 02:41 PM 發表

因為媽咪整親隻腳做唔到家務要休息多啲,爸爸就決定左我,爸爸同埋細佬要幫手分擔返家務黎做

有3個人做都已經做少好多野啦,同埋細佬只係負責每晚食完飯要洗碗同埋洗衫🧼

但係佢都唔願做!仲要叫我同爸爸幫佢做埋,話佢要返part time好攰喎!

細佬成廿歲人都仲未學識點樣幫手分擔下,成日都依賴屋企人幫佢🙄
重男輕女

又係巨嬰 算吧啦

引用:
原帖由 kwma 於 2021-8-2 04:10 PM 發表

重男輕女
媽咪都會幫我既,但係媽咪整親佢都好應該要幫手分擔下囉🙄

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-8-2 05:20 PM 發表

又係巨嬰 算吧啦
巨到不得了🙄

廿幾歲仔仲要媽咪朝朝去叫醒佢🙄🙄

簡單,全部同佢有關既嘢,留返响度等佢自己做。

既然唔可以互相分擔,咁就自己顧自己。

其他他願意分擔既家庭成員,繼續互相分擔,淨係抽起細佬嗰份

趕佢走啦,我試過趕我細佬出門口

引用:
原帖由 Averyon 於 2021-8-2 02:41 PM 發表

搬啦仲忍!

該要幫手分擔下

引用:

你細佬就係有福。
你唔恨得甘多。
等佢結婚,就有老婆教佢。

我有個朋友三十幾歲人一日三餐要個老母煮埋比佢食,家務從來唔做,掛衫浪衫從來唔幫手!

引用:
原帖由 bird_crystal 於 2021-8-2 07:41 PM 發表

簡單,全部同佢有關既嘢,留返响度等佢自己做。

既然唔可以互相分擔,咁就自己顧自己。

其他他願意分擔既家庭成員,繼續互相分擔,淨係抽起細佬嗰份
呢個掂,不過我諗樓主爸爸應該唔會唔理,走去做埋

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]