• 瀏覽: 1,918
  • 回覆: 15
本身我同家姐想養貓好耐了 呢排家姐嘅fd屋企生左幾隻貓b 應承比一隻我地 然後因爲我地唔識照顧貓b 所以比左另一個朋友幫我地養住先 呢個朋友就拎左兩隻貓b加埋我地個隻就三隻
     我地隻貓係最貪食個隻 佢有日吞左奶嘴入去
之後個日我家姐同個朋友一齊去左寵物專科醫院 個body checking洗左差唔多四千 個費用就我同我家姐平攤
     今日個朋友po左個story話隻貓終於痾返個奶嘴黎 我家姐一激動就講左出黎 阿媽本身訓緊但比家姐嘈醒左 聽到之後即刻醒左 就質問個四千係咩事 佢覺得我同我家姐亂洗錢 點解會咁貴
問我地係咪覺得賺錢好容易 佢自己唔舒服都唔捨得睇醫生 話左家姐一餐 之後家姐問咁係咪唔養隻貓 我媽就答係
     我依家真係唔知點算 都要左隻貓了 唔通依家話唔養 四千蚊 雖然我都覺得係貴左 但係本身都有心理準備寵物醫療係會貴 但我媽冇預備 突然聽到我地洗左四千蚊係隻貓到 接受唔到
     有冇人可以比啲建議我 我可以點同我媽傾 佢依家心情超差 我係想繼續養貓 但我唔知點哄我媽😭😭😭😭😭我依家真係好亂

熱賣及精選
可以試一下問佢如果你病左要睇4萬蚊醫藥費佢肯唔肯俾。如果佢話唔肯俾,太貴,勸你將隻貓送人。如果佢話係你病會肯俾,有機會,慢慢勸佢接受隻貓為家庭一分子。

同阿媽講, 我俾幾多錢貓貓, 會俾番咁多錢你,

拿 先俾你四千, 以後唔舒服記得睇醫生, 

唔夠錢問我地羅得架喇

畜生就天生天養啦

有冇人可以比啲建議我 我可以點同我媽傾 佢依家心情超差 我係想繼續養貓 但我唔知點哄我媽😭😭😭😭😭我依家真係好亂

你同媽講,四仠蚊第日會還返俾佢。
貓都係生命,有感情,人一世都係為
感情去過活呀 !

你到第時有經濟能力先再養貓啦 

引用:
原帖由 greentea_latte 於 2021-8-3 09:43 PM 發表

Agree x 2
養動物依d野都睇能力,
依家只係開始,
獸醫次次上千,
大病洗幾萬亦好平常。
阿媽不想負擔,
你又無能力就咪養,
堅持只有不停家庭磨擦。

如果你兩姐妹未有經濟能力負責寵物的醫藥費,真心勸你地唔好養,小動物睇醫生好貴架,閒閒地三兩千元睇一次,仲要覆幾次診,次次都要再俾錢,唔係三兩百果種喎,如果要做手術仲甘呀

引用:
原帖由 eva🧸 於 2021-7-30 01:12 發表

本身我同家姐想養貓好耐了 呢排家姐嘅fd屋企生左幾隻貓b 應承比一隻我地 然後因爲我地唔識照顧貓b 所以比左另一個朋友幫我地養住先 呢個朋友就拎左兩隻貓b加埋我地個隻就三隻
     我地隻貓係最貪食個隻 佢有日吞左奶嘴入去
之後個日我家姐同個朋友一齊去左寵物專科醫院 個body checking洗左差唔多四千 個費用就我同我家姐平攤
     今日個朋友po左個story話隻貓終於痾返個奶嘴黎 ...
我隻貓走果時洗左4萬,仲要最後冇得醫。你要有心理準備。

自己搵錢自己可以選擇點使
再者,未養之前應該係同咗屋企人傾咗㗎啦,咁如果佢之前話 ok,無得而家先反口喎

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-30 07:47 AM 發表

畜生就天生天養啦
人渣

送俾人,勉強無幸福

第二日我媽就冇嘢了 可能係夜晚我地嘈到佢 佢醒左火氣又大 依家佢同我地一齊好期待貓貓黎我地屋企🥰

作文、貓b剛岀世得幾十克 只識飲奶根本無能力吞食物,   可以吞奶嘴?

引用:
原帖由 greentea_latte 於 2021-8-3 21:43 發表

貓已經帶回家, 就唔可以因為呢D原因趕佢走, 除非真係搵到人收養
其實, 問題係媽媽未同貓咪有感情, 有咗感情4000就4000啦
再唔係, 同媽媽講, 呢D錢你會負責, 睇嚟佢都係小朋友,
真係扣數, 就每月係零用錢到扣, 每月幾百都好
媽媽見你生性, 其實都會比機會你掛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]