• 瀏覽: 12,269
  • 回覆: 161
  • 追帖: 2
最近同老婆因為兒女教育方針而嗌交
阿仔停學左大半年,學習進度甩晒
趁宜家細個,我想佢由細個開始打好英文根基
大個左無論升學,大學讀書,出黎社會做野,英文都好重要
我以前就係屋企環境差,自己又無意識到英文既重要性

但老婆唔明白,佢覺得宜家咁樣無問題
佢唔想疫情期間帶阿仔去多人地方
更加唔想阿仔咁細個就開始咁chur,想佢自由自在
就算讀唔成書都唔緊要喎

又唔諗下,係邊個捱生捱死先養到佢地咁大……
唉,其實我都用心良苦,有無人明我感受

熱賣及精選
每個人對子女期望都唔同,大家都係為子女好,你地要坐低搵個機會同大家傾下

慢慢泥乜都睇佢自身勤5勤力和天份人為占好小部份

要學業成績好,大個先有權利去做自己既事,我阿女都被停學耽誤大半年
復課後學校好似無意為學生追趕進度,好彩阿女停學期間有補習

引用:
原帖由 manymonmon 於 2021-7-29 03:05 PM 發表

最近同老婆因為兒女教育方針而嗌交
阿仔停學左大半年,學習進度甩晒
趁宜家細個,我想佢由細個開始打好英文根基
大個左無論升學,大學讀書,出黎社會做野,英文都好重要
我以前就係屋企環境差,自己又無意識到英文既重要性

但老婆唔明白,佢覺得宜家咁樣無問題
佢唔想疫情期間帶阿仔去多人地方
更加唔想阿仔咁細個就開始咁chur,想佢自由自在
就算讀唔成書都唔緊要喎

又唔諗下,係邊個捱生 ...
根本冇衝突。
你放個仔去英國讀書,咪可以又輕鬆,又學英文。

根本無得讓步,離婚啦

唔洗喎!學好煲東瓜弟二日入清華或北京大學,出嚟分分鐘做國家領導人!

引用:
原帖由 hippyk411 於 2021-7-29 03:43 PM 發表

每個人對子女期望都唔同,大家都係為子女好,你地要坐低搵個機會同大家傾下
傾左幾次,都嗌交
我以前就係英文差,讀唔成書
要由基層做起,半工讀咁讀返上去,好辛苦
而且英文呢d唔由細個開始學,大過係好難學得返架

引用:
原帖由 edmondlee1818 於 2021-7-29 06:16 PM 發表

要學業成績好,大個先有權利去做自己既事,我阿女都被停學耽誤大半年
復課後學校好似無意為學生追趕進度,好彩阿女停學期間有補習
阿仔明顯進度落後,我就係想幫阿佢追趕進度
但老婆唔想阿仔出去補習社喎

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-7-29 11:31 PM 發表

根本冇衝突。
你放個仔去英國讀書,咪可以又輕鬆,又學英文。
送佢出國都要等佢大過少少,宜家仲細咋

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-7-29 11:36 PM 發表

根本無得讓步,離婚啦

引用:
原帖由 manymonmon 於 2021-7-30 09:57 AM 發表

送佢出國都要等佢大過少少,宜家仲細咋
如果有計劃。
佢仲細,洗咩緊張?

引用:
原帖由 manymonmon 於 2021-7-30 09:56 發表

阿仔明顯進度落後,我就係想幫阿佢追趕進度
但老婆唔想阿仔出去補習社喎
你老婆咁奇怪,一般阿媽緊張過阿爸,我同意你睇法,語言由細學打好個底係爭好遠的。語文好學咩都得心應手d,人又醒d,老師同學校又中意d。我小朋友有Keep住補習,進度遠遠拋離同學,到派小學叩門搵唔搵到好學校果下,要追已經有難度。

當然也有些天才,但屬小數,現今香港還是父母有幾多培養同資源決定小朋友的成長。

亞洲英文最好果個地方叫菲律賓⋯⋯

先畀孩子打好基礎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]