• 瀏覽: 3,786
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
第一胎過幾個月順產,餵人奶或+補奶粉。父母話唔得閒幫手,而老公請了3個星期假。想問各位有經驗的媽媽覺得陪月/月子餐/自己攪掂邊樣適合我嘅情況?

陪月:價錢貴、煮晒三餐煲湯又揍b我咁我輕鬆好多,但老公請咗假3星期晒咗無所事事,我想老公參與照顧bb多啲,疫情下又唔知個陪月平日接觸啲咩人,佢煮啲嘢又未必啱我食。

月子餐:可以唔洗擔心三餐,但爬文發現好多間都伏,除返$3-500日,如果唔好食又要硬埋佢,加上我覺得一日食三餐白飯太多,白飯高糖,日日都兩餐肉,我偏吃蔬菜較多唔想食咁多肉,甜品嗰啲睇落真係麻麻地,比較欣賞係有個湯。

自己攪掂:暫時偏向𠲖個選擇,覺得兩個人會攪得掂,點揍初生喺網上學得七七八八。煮嘢食嘅話老公話平日買餸可online,唔夠就出去買,湯水煲簡單的再加鴻福堂,有時可叫food panda或買外賣。日頭我可以補一補眠,老公主要攪掂三餐+家務。就咁想像攪得掂但無實戰經驗唔知有無嘢漏咗?

熱賣及精選
如果個人體質好,自己搞惦應該冇問題。但按傳統講法,月子仲系有很多禁忌嘅,比如唔得碰冷水,唔得被冷風吹,唔得久坐久走等……另外,寶寶瞓眠質量點樣?剛出生嘅寶寶一天幾乎20個小時喺瞓覺,但也有個咪寶寶很吵鬧,需要大人抱着,嗰就會很累。

平平地請個陪月好D....如果你順產, 會好D, 起碼生完恢復得快, 如果開刀, 頭2日你跟本有心冇力...

湊BB五難, 難係難在隻B 要24小時照顧, 陪月幫你頂左白天, 夜晚你就通頂照顧佢。如果冇陪月, 你同老公要揀一個 "返夜班"。。

初生BB五識分日夜,訓2小時起身食奶換片,活動1,2小時后又訓過。(白天夜晚如是) 問題阿B訓左之后你要善后,例如洗衫洗奶樽等,即係你24小時冇得抖。 尼D日子最少捱三個月,而頭一個月最難捱,因為乜都要慢慢做,食2安奶可以攪你一個鐘。

難聴D講你老公請三星期假未必起到好大作用,一來男人粗心,二來佢五熟,冇可能獨自攪得掂阿B, 到頭來24小時都係你攪晒,隨時抑鬱。

你連陪月錢都想慳五好諗住有得補,一日計基本野你 on 到 time 有得訓2,3個鐘已經非常好,仲想補。

過來人經歷:5年前我隻牛魔王出世,有2個月陪月都捱Q死,不過陪月真係不用請貴,貴平都係差不多。

教埋你一樣重要野,頭幾日千其五好貪得意抱住阿 B 周圍行,要忍心比佢自己訓BB床, 最多係隔離望下佢,呵下佢。五係佢一習慣左有人抱以後一醒就大喊扭抱你就仆街,真係倦到死腰都斷都要抱住佢周屋行, 一個五覺意仲會跌埋阿B落地下。。。

就算請陪月都一定要叫佢不准抱,否則只會整死你自己。記住阿B頭9個月同你係零溝通,他不會明白你任何說話,只有本能 。

引用:
原帖由 明日怪裙 於 2021-7-29 02:53 PM 發表

如果個人體質好,自己搞惦應該冇問題。但按傳統講法,月子仲系有很多禁忌嘅,比如唔得碰冷水,唔得被冷風吹,唔得久坐久走等……另外,寶寶瞓眠質量點樣?剛出生嘅寶寶一天幾乎20個小時喺瞓覺,但也有個咪寶寶很吵鬧,需要大人抱着,嗰就會很累。
初生BB一日訓 16 小時,但尼 16 小時係分開訓,每次 訓2個鐘又醒下,有時就訓一個鐘。由於佢地訓覺係冇定時既,即係你24小時 on call.

我就試過零晨一點比阿仔 hold 到5點,佢訓覺我就係甘意料下起身返工。

引用:
原帖由 hoikin_hk 於 2021-7-29 06:00 PM 發表

初生BB一日訓 16 小時,但尼 16 小時係分開訓,每次 訓2個鐘又醒下,有時就訓一個鐘。由於佢地訓覺係冇定時既,即係你24小時 on call.

我就試過零晨一點比阿仔 hold 到5點,佢訓覺我就係甘意料下又起身返工。
寶寶醒得頻或許是沒喂飽,你自己多補充營養,母乳充足才能讓孩子吃得飽,奶粉再好也比不上母乳

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-7-29 01:59 PM 發表

第一胎過幾個月順產,餵人奶或+補奶粉。父母話唔得閒幫手,而老公請了3個星期假。想問各位有經驗的媽媽覺得陪月/月子餐/自己攪掂邊樣適合我嘅情況?

陪月:價錢貴、煮晒三餐煲湯又揍b我咁我輕鬆好多,但老公請咗假3星期晒咗無所事事,我想老公參與照顧bb多啲,疫情下又唔知個陪月平日接觸啲咩人,佢煮啲嘢又未必啱我食。

月子餐:可以唔洗擔心三餐,但爬文發現好多間都伏,除返$3-500日,如果唔好食又要硬埋 ...
1.  還有幾個月就生得,你現在想找個好既陪月未必有,新手就易搵D,價錢亦平D。
2.  月子餐伏唔伏我唔知,我祇知坐月飲食是因人因時而定,亞甲食得唔代表亞乙食得。
3.  唔好咁老定話自己是順產,一日未生一日都唔知是順產還是開刀。未以為我係公家醫院生就一定是用順產生,祇是醫院俾左催生藥你食,但等三日後都生不出,才開刀。 私家醫生好多順產和開刀都是收一個價,不存在呃你要開刀生。
4.  不要以為請陪月,你老公就晒左假期,若你老公那段時間能從陪月學到野,你老公就賺到啦,當然前題是你個陪月是掂的人啦。
5.  兩公婆攪得掂?  我相信你兩個一定是好年青。
   首先提你一句, 你若是餵人奶,外賣就不可食,自己煮亦小心D,若落錯小小配料都有可能回奶,亞B到時食乜? 又或且     亞B食完出晒疹或其他問題你又點?
   現在D BB可能營養太好,個個精到死,但也比以前的B難湊多。還有可能是食物關係,十居其九好易有頭泥,濕疹。我家 B媽常常自我安慰話BB不是很嚴重,你上網看別人那些才可怕。我陪月常說亞B算乖好湊,有些成日哭,食一餐要兩個鐘既,個陪月湊得亞B來都照顧唔到個媽媽。

還有很多問題現在我有野做不講了,有空時再和你說吧。

引用:
原帖由 明日怪裙 於 2021-7-29 07:10 PM 發表

寶寶醒得頻或許是沒喂飽,你自己多補充營養,母乳充足才能讓孩子吃得飽,奶粉再好也比不上母乳
多謝分享...我係爸爸. 媽媽當年五夠人奶, BB 飲左一個月人奶五夠就補奶粉, 跟住媽媽就收奶.
可能個個B五同, 有些 BB 性格好, 五會少少肚餓就喊, 我個B性格就比較麻煩, 差少少奶都會大哭.
提外話, 人既性格真係天生既,細個麻煩,大個左一樣都係煩。我個仔現在5歲了,脾氣一樣比同齡小朋友差,好大脾氣。

BB頭三個月係完全本能, 肚餓就喊, 但比佢食又食得好少, (未飽就停) 所以非常耗時間. 其實如果有人幫, 陪月係可以免. 但如果得2公婆做, 就祝你好運....

同意上面師姐講, 老公趁機學下陪月既技術, 受益良多, 終身受用.

你地啲分享好有用,多謝大家提點,睇嚟我想像得太樂觀,加上我老公平日忙返工,對揍B真係乜都唔識,到時臨急先嚟學就太遲,所以我想準備得好啲。

又再講多些,我3x年前第一次生BB時,因開刀生在醫院住足七天,而且那時後生,返到屋企都冇乜野,我大姑奶來我家幫左20日,因過年不來就由我老公接手前後3-4星期,雖然姑奶冇生過而且個人麻煩,大事幫不到甚麼,但點都有幫助,而且我亞女是超級好湊兼好乖的,除非她病左不然每天就是食和睡,祇是每晚十一點就來料扭計,但我這個月都瘦左冇肥到。
早5,6年我得閒參加左個政府陪月課程,好多野都和我以前不同。誰知今年頭亞女開刀生左個B,她頭個月在家坐月,第二個月就帶左亞B來我家坐月,因先前個工人未來,來左又要在我家實務左大半個月,可能我女太嬌氣,生完話唔舒服,我都驚佢抑鬱,好彩她個陪月好好,不單照顧好兩母子還煮埋她老公餐晚飯,但當個陪月走左,亞B就often來料她就攪唔掂,她打電話給我都救不到她架,我搭車去到她老公都放工返到去啦。如果冇左個陪月我真不知她變成點,第二個月她帶埋個陪月來我家坐月,個陪月還教埋個工人點樣幫BB沖涼洗頭,餵奶洗奶樽換片,我雖小做但熟從中學到好多新知識,原來現在湊仔又和5,6年前我學的又有些不同。因有陪月,我個女坐完月就肥肥白白,日日有覺睡。所以若負擔到最好請個陪月,但要找個好些,你可問下親友有冇請過好的就介詔你。但請記住不要臨生才去搵,好的陪月和醫生一樣早大半年就要預約。我女陪月在生前幾月就己send notes來提她來定那些用品和食物和補品。在生前1-2個月會上來再詳細看你家廁所和佈置方便照顧亞B。xxd~~~~我屋企她都上過來。

點都要請人幫手, 自己真係會太辛苦.

唔搵陪月真係會好辛苦,車輪轉咁作戰,keep奶量都成問題

提示: 違規內容已被屏蔽
我前幾個月生左, 好采晏就有我妹幫手湊, 等我可以補眠下. 

否則, 真係人到癲! 餵餐奶連掃風最少要1個鐘,  隔3個鐘飲下一餐, 即只有2個小時抖下. 最慘係掃風, 唔知掃幾耐, 每餐奶掃2-3次, 每次唔定時, 我試過有次掃左30分鐘先ER, 真係手都斷....

如你夜晚負責照顧BB, 你老公一個人日頭可以搞得掂嗎?  我就唔放心比我老公一個照顧, 佢太無耐性, 唔掃風就咁比個B 訓....我驚發生意外...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]