• 瀏覽: 13,146
  • 回覆: 121
我阿婆本身住緊政府既老人公屋, 呢半年我舅父/舅母不停打我阿婆間屋主意, 佢地想拎我阿婆間去比佢地個仔結婚抽居屋用, 到時就會趕我阿婆出街.
因為咁已經幫阿婆抽左今期既綠置居, 希望可以抽到我家附近既租置居咁就方便到時我可以照顧到阿婆.
點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請, 之後依家仲成日去找我阿婆, 想佢交層樓出來比佢地.
因為我婆年紀都大, 好易唔記得發生咩事, 真係好怕有日唔記得左會簽左文件比佢地, 因為阿婆住緊既係政府定老人公屋, 係大堂會有保安, 社監既, 暫時已經申請左唔比我舅父/舅母去探我阿婆, 但佢地仲成日去搵佢, 係大堂求度嘈.
其實我地本身係冇諗過要抽樓架. 係想比阿婆係老人屋安老, 但係依家舅父/舅母一直係度騷擾我阿婆想呃佢間屋.
有冇咩方法可以保到阿婆間屋唔會拎去比佢地抽樓?

熱賣及精選
樓主咪一樣係謀住阿婆間公屋,謀唔成之嘛。

「……我本身都同阿婆抽左今期既綠置居……點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請……」

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 11:58 AM 發表

樓主咪一樣係謀住阿婆間公屋,謀唔成之嘛。

「……我本身都同阿婆抽左今期既綠置居……點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請……」
唔該你睇清楚!
其實我地本身係冇諗過要抽樓架. 係想比阿婆係老人屋安老!
如果間屋真係比佢地拎左去抽樓、我阿婆就無地方住!
我是真心問、請不要抽水

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 12:03 PM 發表

唔該你睇清楚!
其實我地本身係冇諗過要抽樓架. 係想比阿婆係老人屋安老!
如果間屋真係比佢地拎左去抽樓、我阿婆就無地方住!
我是真心問、請不要抽水
入晒表叫「冇諗過要抽樓」,慳啲啦,被你舅父發現,係你抵死

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:07 PM 發表

入晒表叫「冇諗過要抽樓」,慳啲啦,被你舅父發現,係你抵死
我唔會同無謂人嘈、

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 12:09 PM 發表

我唔會同無謂人嘈、
係囉,同我嘈冇用,返去同你舅父舅母嘈,睇下點樣嘈嬴佢地,再次成功搶到你阿婆間公屋俾自己申請綠置居,仲好啦

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:12 PM 發表

係囉,同我嘈冇用,返去同你舅父舅母嘈,睇下點樣嘈嬴佢地,再次成功搶到你阿婆間公屋俾自己申請綠置居,仲好啦
你文化水平低、 是抽租置居、個名都係我阿婆!

樓主用老人間公屋既quota買綠置居,
樓主舅父個仔想用老人間公屋買居屋。

真係家門不幸,兩邊仆街爭產,本來樓主領先,可惜俾舅父截咗糊

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:18 PM 發表

樓主用老人間公屋既quota買租置居,
樓主舅父個仔想用老人間公屋買居屋。

真係家門不幸,兩邊仆街爭產,本來樓主領先,可惜俾舅父截咗糊
你連最基本既綠置居、租置居同埋戶名都未分清、真是一隻可憐蟲

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:23 PM 發表

你自己寫綠置居,租置居唔係用抽既。
我文化低唔低就唔知,你同你表哥/弟係不孝既仆街就知,兩條友都想謀咗老人間公屋幫自己買樓。
串人前請做功課、今期綠置居係有抽置居
好啦!我都唔會再同你呢個低水平、又無聊的人再嗌了

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 12:14 PM 發表

你文化水平低、 是抽租置居、個名都係我阿婆!
「抽左今期既綠置居」<-你睇返自己寫乜先啦

提示: 違規內容已被屏蔽
亞婆祇係間屋戶主,屋証又有舅父名,有能力供樓,唔抽居屋留黎做咩呢?

樓主, 不如你的起心肝, 正正經經自己買層私樓好過啦, 一層私樓都係大約800萬, 又唔係貴.

你外婆正常都會幫自己嘅親生仔啦, 有乜理由會幫你呢個外家?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]