• 瀏覽: 22,747
  • 回覆: 126
外孫丶同個仔,正常外孫係無份。

好仔不念爺田地

果個係佢個仔,你係佢個外孫!係咪由你呀媽跟你舅父交手比較正常?

點解人地外孫可以同人地個仔爭嘢,背份已唔同....仲要抹黑舅父,仲要唔比仔見呀媽,世界已經墮落

引用:
原帖由 wingkaikwok 於 2021-7-22 06:26 PM 發表
唔講對錯,好似係仔親過外孫好多喎
x2

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:07 PM 發表

入晒表叫「冇諗過要抽樓」,慳啲啦,被你舅父發現,係你抵死
虛偽,同舅父搶阿婆屋。

我有個親戚一樣情況,佢亞媽住緊單人老人單位,就用個單位抽居屋(聽講有長者優先),佢話亞媽年紀太老(>90), 一個人住唔放心,好快要入老人院,間單人公屋就要交回房署
ps.佢已成功申請倒屋屋,並已入人

其實睇完樓主段野,如果樓主冇吹水,佢舅父真係PK,第一段已講係話幫佢個仔用來結婚用,可能佢未來新抱話冇樓冇高潮,所以謀住樓主阿婆間厔,其實樓主舅父如果係住公屋就可以用佢自己嗰間黎抽居屋,可能佢諗住佢阿媽都擺唔耐而唔想浪費一個配額,自私撚一名,其實香港好多人都係咁,為左利益就六親不認,錢永遠放第一位,星爺以前套鹿鼎記已話,有着數就可點人,係老豆點得仲甘

係關心外婆就接佢返屋企住,而唔係叫老人獨居。
就算去老人院住,都好過獨居,至少有人照顧

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 11:45 AM 發表
我阿婆本身住緊政府既老人公屋, 呢半年我舅父/舅母不停打我阿婆間屋主意, 佢地想拎我阿婆間去比佢地個仔結婚抽居屋用, 到時就會趕我阿婆出街.
因為咁已經幫阿婆抽左今期既綠置居, 希望可以抽到我家附近既租置居咁就方便到時我可以照顧到阿婆.
點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請, 之後依家仲成日去找我阿婆, 想佢交層樓出來比佢地.
因為我婆年紀都大, 好易唔 ...
「暫時已經申請左唔比我舅父/舅母去探我阿婆, 但佢地仲成日去搵佢, 係大堂求度嘈.」

報警,去問社工或揾區議員!

最好兩家同阿媽一齊傾掂佢
至重要係將阿媽福祉、心情放第一
商討、決定都要俾阿媽知

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-23 12:23 AM 發表

嫁咗出去的話, 就唔係咁講㗎喇

嫁出去後就應該係由男人/男家照顧, BTW, 姑姐老公同佢啲仔女都唔係同我同姓嘅, 所以果啲叫「親戚」唔係叫「親人」
原來玩搬龍門,ok.

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 12:24 PM 發表

串人前請做功課、今期綠置居係有抽置居
好啦!我都唔會再同你呢個低水平、又無聊的人再嗌了
我諗9成人都覺你有份呃阿婆

人地兩母子既事關你L事咩,你又唔係直係最親嗰個。你又知你阿婆既意願咩?

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2021-7-23 09:49 AM 發表
係關心外婆就接佢返屋企住,而唔係叫老人獨居。
就算去老人院住,都好過獨居,至少有人照顧
可能怕老人除

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]