• 瀏覽: 22,552
  • 回覆: 126
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-22 08:23 PM 發表

就算係我,我都係一樣咁諗。

「外嫁女」既然嫁咗比人,咁所有財產都應該跟老公果邊、包括結婚錢、買樓嘅錢、承繼遺產,而女家果邊啲財產,其實已經唔關佢事(女家冇兒子就另計)。

就以我為例,我只會冇條件出錢幫助同我同姓嘅親人,就算係我姑姐果啲,我1豪子都冇幫過佢哋(當然,佢哋都唔使我幫),而我太太嫁咗比我後,都一樣唔會再過問佢父母嘅所有財產。
姑姐同姓架喎

樓主你本身是隔代人,你婆婆和舅父是母子關系比你還要親,其實你無必要管母子的事。你覺得呢!

引用:
原帖由 bbqiller 於 2021-7-22 11:16 PM 發表

姑姐同姓架喎
嫁咗出去的話, 就唔係咁講㗎喇

嫁出去後就應該係由男人/男家照顧, BTW, 姑姐老公同佢啲仔女都唔係同我同姓嘅, 所以果啲叫「親戚」唔係叫「親人」

哎, 如果只有一個子女就唔駛咁煩囉.

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-23 12:23 AM 發表

嫁咗出去的話, 就唔係咁講㗎喇

嫁出去後就應該係由男人/男家照顧, BTW, 姑姐老公同佢啲仔女都唔係同我同姓嘅, 所以果啲叫「親戚」唔係叫「親人」
咁叔伯,姪兒姪女, 係親人呀?  我以為直系親屬先係親人添.

引用:
原帖由 keke009 於 2021-7-23 01:48 AM 發表

咁叔伯,姪兒姪女, 係親人呀?  我以為直系親屬先係親人添.
喺我嘅覺度,啊爺/啊嫲所生嘅所有仔/孫仔,同未結婚嘅女/孫女都係「親人」

大家都唔知 居屋只係可父母仔女先可同名擁有 租約重要有仔女名 樓主應該買唔到 或真心幫阿婆

如果你舅父真係用黎抽左居屋!我相信你舅父都會留間房俾你麻麻百年之後!我身邊好多人都係甘!甘間公屋無謂哂左佢,另外由長子計成家產非常合理!點都唔到樓主評論

打比東張西望啦

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 11:45 AM 發表
我阿婆本身住緊政府既老人公屋, 呢半年我舅父/舅母不停打我阿婆間屋主意, 佢地想拎我阿婆間去比佢地個仔結婚抽居屋用, 到時就會趕我阿婆出街.
因為咁已經幫阿婆抽左今期既綠置居, 希望可以抽到我家附近既租置居咁就方便到時我可以照顧到阿婆.
點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請, 之後依家仲成日去找我阿婆, 想佢交層樓出來比佢地.
因為我婆年紀都大, 好易唔 ...
你係咪同住? 否則你冇權阻止阿婆個仔 對阿媽做乜, 你阿媽都唔敢出聲,你做孫冇資格講任何野

你舅父賣左間公屋 定 阿婆入老人院 都係冇辦法,因為你婆唔夠運有咁既身抱

比邊個都好 最緊要係留間房比亞婆
邊個肯供樓就加邊個名

租置都唔及老人公屋咁好,起碼有人睇住.

用阿婆間屋抽居屋 阿婆肯定是業主 你放心俾你舅父去抽啦

點解要假設舅父抽到居屋後會踢阿婆走?🤔.....

租置,都要錢買,阿婆死咗,比邊個先。

阿婆冇記性,自己比人呃

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]