• 瀏覽: 22,592
  • 回覆: 126
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-22 01:28 PM 發表
樓主, 不如你的起心肝, 正正經經自己買層私樓好過啦, 一層私樓都係大約800萬, 又唔係貴.

你外婆正常都會幫自己嘅親生仔啦, 有乜理由會幫你呢個外家?
同意
一邊係仔, 一邊係女
就算點錯, 都會幫個仔

唔知咩叫老人公屋, 不過如果攞公屋去抽居屋, 層樓個名一定會有公屋屋主, 如果有其他人名, 都會係用長命契~
不過咁, 用阿婆間屋俾你舅父個仔換居屋, 到時阿婆咪早D去老人院住, 叫舅父佢地俾錢囉, 對阿婆黎講都唔係一件壞事~

引用:
原帖由 chanwai888 於 2021-7-22 01:32 PM 發表

同意
一邊係仔, 一邊係女
就算點錯, 都會幫個仔
樓主呢啲叫「賊喊捉賊」

身為外家嘅佢,好地地走去「謀」外婆嘅家產,爭輸咗就喺度扮「受害人」。

真係要去到幾咁「無恥」先可以做得出呢啲行為呢。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-7-22 12:23 PM 發表

你自己寫綠置居,租置居唔係用抽既。
我文化低唔低就唔知,你同你表哥/弟係不孝既仆街就知,兩條友都想謀咗老人間公屋幫自己買樓。
十分認同師兄你講。
阿婆我估都冇工作能力,無啦啦抽乜野綠置居,咪又係你供樓。

咪即係幫自己買。

奇奇怪怪, 
外孫幫阿婆抽屋, 邊個俾錢, 戶主係邊個?
若戶主係外婆, 你地俾錢,, 咁外婆百年後, 間屋咪俾舅父分埋, 
有無咁online?

阿婆個仔去探佢都唔得, 咁神奇?

點樣幫到阿婆, 很簡單, 去同佢同住即可
你可以嗎?

樓主係諗住如果抽到付近既租置單位,就方便照顧,點解咁多人睇唔到?
有時路程遠,唔方便或無時間成日去睇下老人家,我明白樓主苦處。
一家唔知一家事。

引用:
原帖由 玄田心生 於 2021-7-22 05:12 PM 發表
樓主係諗住如果抽到付近既租置單位,就方便照顧,點解咁多人睇唔到?
有時路程遠,唔方便或無時間成日去睇下老人家,我明白樓主苦處。
一家唔知一家事。
因為樓主係「外家」,佢有乜資格插手人哋啲家事?

你外婆有冇食緊政府?

阿婆自己咩諗法...?

唔講對錯,好似係仔親過外孫好多喎

引用:
原帖由 玄田心生 於 2021-7-22 05:12 PM 發表
一家唔知一家事。
十個老人家十個都唔會鍾意搬, 仲要係搬去另一區為左方便個外孫探佢?

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-7-22 02:21 PM 發表

樓主呢啲叫「賊喊捉賊」

身為外家嘅佢,好地地走去「謀」外婆嘅家產,爭輸咗就喺度扮「受害人」。

真係要去到幾咁「無恥」先可以做得出呢啲行為呢。
外婆,外婆
始終有個外字
雖然現在已2021年,但始終嫁出去的女兒,是外嫁女,傳統觀念始終唔及仔親
可能樓主年紀尚輕,經歷一次半次以男家身份同女家身份嘅生離死別,就知道好多時女家係出唔到聲
尤其分身家時候,除非唔要臉告上法庭,否則,做仔先有say

我都睇化

引用:
原帖由 chanwai888 於 2021-7-22 07:13 PM 發表

外婆,外婆
始終有個外字
雖然現在已2021年,但始終嫁出去的女兒,是外嫁女,傳統觀念始終唔及仔親
可能樓主年紀尚輕,經歷一次半次以男家身份同女家身份嘅生離死別,就知道好多時女家係出唔到聲
尤其分身家時候,除非唔要臉告上法庭,否則,做仔先有say

我都睇化
就算係我,我都係一樣咁諗。

「外嫁女」既然嫁咗比人,咁所有財產都應該跟老公果邊、包括結婚錢、買樓嘅錢、承繼遺產,而女家果邊啲財產,其實已經唔關佢事(女家冇兒子就另計)。

就以我為例,我只會冇條件出錢幫助同我同姓嘅親人,就算係我姑姐果啲,我1豪子都冇幫過佢哋(當然,佢哋都唔使我幫),而我太太嫁咗比我後,都一樣唔會再過問佢父母嘅所有財產。

引用:
原帖由 5ABKHK 於 2021-7-22 11:45 AM 發表
我阿婆本身住緊政府既老人公屋, 呢半年我舅父/舅母不停打我阿婆間屋主意, 佢地想拎我阿婆間去比佢地個仔結婚抽居屋用, 到時就會趕我阿婆出街.
因為咁已經幫阿婆抽左今期既綠置居, 希望可以抽到我家附近既租置居咁就方便到時我可以照顧到阿婆.
點知比我舅父/舅母知道左之後, 佢地帶左我阿婆去簽名取消左今期既綠置居申請, 之後依家仲成日去找我阿婆, 想佢交層樓出來比佢地.
因為我婆年紀都大, 好易唔 ...
咁賤格

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]