• 瀏覽: 30,427
  • 回覆: 263
  • 追帖: 3
熱賣及精選
引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-7-22 10:37 AM 發表

咪係囉!食少餐飯咪得囉!咁小數目唔使問人攞啦!
早幾十年前香港一窮二白靠養兒防老唔怪你,近呢幾十年香港經濟起飛有手有腳都搵唔到錢養老仲要靠仔女養,冇本事就唔好學人生仔啦!正廢柴累死下一代。
今時今日呢代d人冇人性,你講得岩,生黎把鬼,養大重要比佢話廢,生左只好怨自己生錯,早知養只狗好過!

引用:
原帖由 Masterkitty 於 2021-7-21 05:16 PM 發表

阿哥2個月前畀人炒咗,一直都Hea住搵工,點知阿媽同我講因為阿哥而家冇收入,俾唔到家用,所以叫我俾多5000蚊家用。

我一聽就有啲火,我都結咗婚有頭家,邊有可能拎多5000出嚟,佢聽到就話我冇人情味,明知阿哥冇工返都唔主動去幫佢交家用,一啲都唔體諒阿哥。總之一味喺到話阿哥點好點好,我做阿妹要體諒佢依家既環境。其實佢由細到大都比較錫阿哥,不過佢只會體諒阿哥唔體諒我,我都要同老公供樓,邊有多餘錢 ...
咁反正你都係衰人啦,直情一個仙都唔好再比囉

堅決唔加家用, 加左就唔減得

長實名句
發展不忘穩健

長建名句
過程中不會抱有志在必得的心態。

諸神隱滅,基督未顯

剩一顆無人瞭解的心         
流浪在多情的城市
引用:
原帖由 hkstar789 於 2021-7-21 05:31 PM 發表

你父母有工作嗎?
阿爸仲有, 阿媽一向冇

引用:
原帖由 Essentials 於 2021-7-21 08:07 PM 發表

你當佢地係父母就應該比
咩道理,阿哥嗰份我點解要俾?

引用:
原帖由 哈囉忽然羊 於 2021-7-21 11:35 PM 發表

其實結婚,生兒育女,真係唔知為乜?養咗嘩多年,由BB到五歲,唔講多,乜都唔講,養嗰個都唔得,洗咗幾多錢,到仔女大,想叫幫少少忙,只講一句,父母養仔女,仔女養仔女。我對呢啲咁嘅一代接一代,一啲興趣都無
如果佢唔係咁偏心,我都會考慮下

引用:
原帖由 汕頭古天樂 於 2021-7-22 06:03 AM 發表

有多餘錢可以比一個月多五千,講到明阿哥失業左一個月,宜家比多個月佢揾工,前後兩個月揾唔到工係阿哥問題,自己又要供樓非常吃力,所以唔會再比多五千!
係呀,佢又唔肯放低身段搵,都唔知幾時搵到!

引用:
原帖由 Essentials 於 2021-7-22 08:36 AM 發表

家陣每個月比$5千,吾係$5萬,出街食少餐飯,買少幾套衫,再吾係,一星期去做一兩日兼職都有,吾好講到冇能力比,問心,鐘意比就比,吾比就吾好比,吾洗講咁多藉口
勁喎,原來食少餐飯同買少幾套衫可以慳幾千

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-7-22 12:42 PM 發表

咁反正你都係衰人啦,直情一個仙都唔好再比囉
我最唔舒服個位係話我唔自覺幫阿哥俾埋家用

引用:
原帖由 Masterkitty 於 2021-7-22 02:54 PM 發表

如果佢唔係咁偏心,我都會考慮下
你阿媽,生你時,應該好好考慮,未成形,香落墮胎係合法

引用:
原帖由 Essentials 於 2021-7-22 11:50 AM 發表

今時今日呢代d人冇人性,你講得岩,生黎把鬼,養大重要比佢話廢,生左只好怨自己生錯,早知養只狗好過!
你個人都幾不負責任喎!
用簽卡去比喻
自己簽得卡就有責任自己找數,找數時又講到自己好偉大咁,找完條數,又想銀行養返你。唔養你又話人冇人性。咁邊個叫你當初去簽卡呢?
我自己就唔旨意啲仔女養,我兩邊父母都唔旨意我去養,所以我就生細路唔養狗。
講得啱呀!冇本事真係養頭狗好過,唔好累下一代。

係你呀哥既責任,叫你呀媽比壓力你呀哥

引用:
原帖由 Essentials 於 2021-7-21 08:07 PM 發表

你當佢地係父母就應該比
我只可以話你係儍,你痴咩線呀?

你本身俾幾多先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]