• 瀏覽: 7,306
  • 回覆: 71
之前出小學成績表,阿仔成績麻麻,聽返原來身邊好多同學仔都有停學期間補英文,相對之下阿仔成績就拋離左,所以諗住幫阿仔補英文

但都係想盡量避免阿仔外出,想問有網上平台補英文既jm,你地覺得網上補英文既成效如何?想知感想分享,thx

熱賣及精選
語言呢d野講基因,講天分,有就有,無就無,補乜

我阿女之前有網上補,經zoom meeting補,老師係本地老師口音不好,課程完全唔合乎我所想,跟住無再補,亦無報其他班,因為驚會遇上相似情況

引用:
原帖由 bbmlee 於 2021-7-21 04:38 PM 發表

之前出小學成績表,阿仔成績麻麻,聽返原來身邊好多同學仔都有停學期間補英文,相對之下阿仔成績就拋離左,所以諗住幫阿仔補英文

但都係想盡量避免阿仔外出,想問有網上平台補英文既jm,你地覺得網上補英文既成效如何?想知感想分享,thx
成績麻麻,純粹係因為應試前的三個星期,

無足夠"準備",所以唔關補習事。

現在,距離下次考試,或者可能還有2個半月,

學似身邊的其他同學仔,現在,從暑假開始

就做足準備的話,下次成績, 就一定絕對可以成績驕人。

所以,要改變成績麻麻的結果,

勍是要捉住個沒有準備充足的起因,

只要起因是事前有充分準備,

個結果就一定會滿意。

所以並唔係有或無補習,

而係有準備。

其他周邊的同學仔,只不過,

在補習期間,做了充分準備而已,

亦都有同學仔, 有補習, 而又唔做足準備,

一樣會成績會麻麻。

其實並唔一定要補習,

最重要, 都是在

事前做足了準備應試的決心。

至於, 網上學英文,

觀看已經拍好的影片來反復點播,  

這類學習, 比較有系統,

更可以暫停和重看。

✍️一本由全港最愛國的人士所寫的關於人世間的真理的書:drive.google.com/file/d/1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn/view
要睇住小朋友囉
始終無老師睇住 好易分心

引用:
原帖由 黃金工程 於 2021-7-22 07:45 AM 發表

個結果就一定會滿意。 ...
反覆睇影片未必有用
無老師睇住 小朋友未必專心

引用:
原帖由 wingogogo 於 2021-7-22 09:52 AM 發表

反覆睇影片未必有用
無老師睇住 小朋友未必專心
網上補習都無老師睇住

還是要取決於影片質素

✍️一本由全港最愛國的人士所寫的關於人世間的真理的書:drive.google.com/file/d/1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn/view
梗係 face to face 好好多啦

引用:
原帖由 黃金工程 於 2021-7-22 10:31 AM 發表

網上補習都無老師睇住

還是要取決於影片質素
face to face
有互動性
小朋友唔專心老師會知

引用:
原帖由 wingogogo 於 2021-7-22 05:53 PM 發表

face to face
有互動性
小朋友唔專心老師會知
老師局限在屏幕裏,
不能發揮看管作用,
需要父母在旁看管。

引用:
原帖由 raytheray 於 2021-7-21 05:30 PM 發表

我阿女之前有網上補,經zoom meeting補,老師係本地老師口音不好,課程完全唔合乎我所想,跟住無再補,亦無報其他班,因為驚會遇上相似情況
你幫阿女報個陣有無得揀老師?如果無得揀的確係比較擔心

引用:
原帖由 黃金工程 於 2021-7-22 07:45 AM 發表

個結果就一定會滿意。 ...
同學仔即使停學期間,家長都有幫佢地準備,補習英文避免甩進度,我認為所以先可以咁好

其實都唔係話要考試取得非常好成績,小學都仲細唔想逼得太緊,但跟上基本進度係必須,否則會影響升中學

引用:
原帖由 組織網民殺黃畜 於 2021-7-21 05:02 PM 發表

語言呢d野講基因,講天分,有就有,無就無,補乜
無天分先要後天努力去補返

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-7-22 04:45 PM 發表

梗係 face to face 好好多啦
如果可以希望係一對一

引用:
原帖由 bbmlee 於 2021-7-23 10:08 AM 發表

如果可以希望係一對一
除非根基太差, 唔係嘅話, 幾個至十幾個學生一齊上堂, 大家會有亙相競爭嘅心態, 對成績及上課嘅態有正面影響

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]