• 瀏覽: 13,653
  • 回覆: 90
  • 追帖: 2
阿妹原本讀心理系,我都唔知佢出黎可以搵咩做
不過見阿妹讀得書所以我地成家都冇干預佢
今年阿妹就大學畢業,尋晚老豆問佢畢業諗住搵咩工做
點知佢話佢想繼續讀上去…
讀得書唔係唔好,但係你都諗之後想做咩架,唔通為左唔想搵野工而成世都讀書咩
仲有老豆同阿媽年紀都大,你都要諗下供養父母呢樣野架
老豆叫佢唔好再讀,就算要讀都要讀part time可以一路做野一路讀
點知阿妹唔制仲要炒大鑊

熱賣及精選
佢咁鍾意研究心理,你就投其所好,問吓佢如要輔導一個隱蔽青年重投社會,應該如何入手,叫佢分析吓青年就業面對嘅處境,同思考一吓社會是否需要措施來扶植青年就業。
反正佢讀碩士都成日要present,宜家叫佢練習一吓。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-7-19 08:19 PM 發表

佢咁鍾意研究心理,你就投其所好,問吓佢如要輔導一個隱蔽青年重投社會,應該如何入手,叫佢分析吓青年就業面對嘅處境,同思考一吓社會是否需要措施來扶植青年就業。
反正佢讀碩士都成日要present,宜家叫佢練習一吓。
講真屋企邊有咁多錢比佢繼續讀,就算申請政府學費貸款咁都要還
佢一日唔做野邊有錢還又係等屋企幫佢還

引用:
原帖由 dolly囉 於 2021-7-19 06:22 PM 發表

讀得書唔係唔好,但係你都諗之後想做咩架,唔通為左唔想搵野工而成世都讀書咩
老豆叫佢唔好再讀,就算要讀都要讀part time可以一路做野一路讀
點知阿妹唔 ...
切實同佢講無錢比佢交學費, 限佢開始比家用, 頭家佢都有份架

引用:
原帖由 福特吉普車 於 2021-7-20 11:43 AM 發表

切實同佢講無錢比佢交學費, 限佢開始比家用, 頭家佢都有份架
講左啦,又係到話佢唔係唔想搵野做而係佢讀完都唔知可以搵咩做所以先決定繼續讀
但係又唔諗下屋企人淨係想做就點

其實大學畢業已經可以出黎社會搵份大公司+有前途既職位做..............

逃避現實的表現

可以繼續讀,但學費、日常開支請自備,屋企只提供住嘅地方同三餐

似逃避現實為讀而讀,依家唔係佢一個人既事,會害左全家人,必須再講清楚,讀心理學但沒有同理心,尤其是自己家人的境況,枉讀書了

引用:
原帖由 kk5032019 於 2021-7-20 12:55 PM 發表

其實大學畢業已經可以出黎社會搵份大公司+有前途既職位做..............
算把啦,佢根本就係唔想做野先咁多藉口

可以叫佢出黎做一兩年野儲下錢才繼續讀? 

封鎖經濟, 佢自己有能力自己讀, 簡單 !

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-7-20 01:29 PM 發表

可以繼續讀,但學費、日常開支請自備,屋企只提供住嘅地方同三餐
咁佢都應該比返水電煤費啦

引用:
原帖由 dolly囉 於 2021-7-19 06:22 PM 發表

點知阿妹唔 ...
下?
廿9幾歲,有得唔制?
又港女,又公主癌。
不過,我印象,好多人讀多年讀埋碩士。
博士多幾年就好少人讀。
心理,最好入到政府,出邊除非你嘴好利害,如果唔係屎都冇得食。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]