• 瀏覽: 125,172
  • 回覆: 577
  • 追帖: 3
+730
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-4-24 18:41 發表

你要證明進食次序有影響,你要做實驗,分兩批人,所有其他因素相同,唯獨進食次序不同,然後兩批人互相對照,諸如此類,唔係用你自己一次減肥經歷就算係做咗證明的

體能係另一回事,係做運動去鍛鍊
駛乜去證明! 你自己減到幾多你自己知道!健康與否你自知,毋需證明,事實低糖飲食係減肥良方,控制到血糖係健康之道

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-4-25 09:43 發表

駛乜去證明! 你自己減到幾多你自己知道!健康與否你自知,毋需證明,事實低糖飲食係減肥良方,控制到血糖係健康之道
低糖係指減少甚至戒絕人為添加糖,例如白砂糖嗰啲

從來無任何一篇科學或醫學文章會叫人少食生果

引用:
原帖由 se7endays 於 2022-4-19 09:53 發表

這些水果是致肥及影響 胰島素分泌水平,你長期這樣不但沒有減肥,反而增加糖尿病風險
Whole fruits 唔會,果汁同添加糖飲料就會提高肥胖和糖尿病風險
雖然大家嘅果糖係一樣,但水果有膳食纖維可以「保護」肝臟
因為膳食纖維幫助減慢吸收

研究亦都指出:
1)食得多水果嘅人,患二型糖尿病風險較低
2)有非酒精性脂肪肝嘅患者,食水果較少

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2022-4-24 18:41 發表

你要證明進食次序有影響,你要做實驗,分兩批人,所有其他因素相同,唯獨進食次序不同,然後兩批人互相對照,諸如此類,唔係用你自己一次減肥經歷就算係做咗證明的

體能係另一回事,係做運動去鍛鍊
我睇過有呢啲實驗
進食次序係可以改善glycemic response

引用:
原帖由 stonelady 於 2022-4-26 10:32 發表

我睇過有呢啲實驗
進食次序係可以改善glycemic response
咁我研究吓

你瘦左幾多磅?

引用:
原帖由 tsuen2633 於 2022-5-3 16:14 發表
咁多日都冇更新既?
因為大同小異,無乜變化,日日都係食差唔多嘢

tonight dinner

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]