• 瀏覽: 125,146
  • 回覆: 577
  • 追帖: 3
+730
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
好健康啊,加油!

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-7-17 11:20 AM 發表

我都鍾意類似的雜菜,但會加調味
近排鍾意落 Cajun seasoning,油用unrefined oils(麻油+橄欖油/牛油果油)
食材多數用
三色椒、秋葵、甜豆/荷蘭豆、洋蔥、菇、西蘭花…
澱粉質:番薯或淮山或粟米或蓮藕
食物有佢本身味道,我就覺得唔需要再添加調味了

如果嗰樣嘢唔調味就唔好食的話咁我不如一開始就唔揀佢嚟食

生果同菜我都係盡量配搭轉換各種唔同顏色與類型

引用:
原帖由 阿民.. 於 2021-7-17 11:32 AM 發表

條三文魚煎會好味好多
煎會比較乾

蒸比較水嫩

tonight雜菜

南瓜,茄子,西蘭花,唔知乜菇

同埋虎蝦

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-7-17 07:12 PM 發表

食物有佢本身味道,我就覺得唔需要再添加調味了

如果嗰樣嘢唔調味就唔好食的話咁我不如一開始就唔揀佢嚟食

生果同菜我都係盡量配搭轉換各種唔同顏色與類型
有啲食物,確實咩都唔加已經好好味
但有啲食物,調吓味又另一番風味
herbs and spices其實都有益,所以有機會用吓都無妨
沒有最好味,只有更好味
不過,味道嘅嘢,好主觀,自己覺得ok就得

大蝦我都經常食,我通常蒜蓉開邊蒸,蒜頭都好有益

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-7-17 07:17 PM 發表
tonight雜菜

南瓜,茄子,西蘭花,唔知乜菇

同埋虎蝦

杏鮑菇?

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-7-18 10:37 AM 發表

有啲食物,確實咩都唔加已經好好味
但有啲食物,調吓味又另一番風味
herbs and spices其實都有益,所以有機會用吓都無妨
沒有最好味,只有更好味
不過,味道嘅嘢,好主觀,自己覺得ok就得

大蝦我都經常食,我通常蒜蓉開邊蒸,蒜頭都好有益
天然調味是ok,我都會

例如辣椒,洋蔥

今日lunch是龍蝦+士多啤梨😆

dinner

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-7-15 01:20 PM 發表
早餐itamomo,雞扒煎蛋沙律菜,齋啡

午餐nuts,水果

早餐
雞扒煎蛋沙律菜,齋啡
我中意。

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-7-19 10:06 AM 發表

早餐
雞扒煎蛋沙律菜,齋啡
我中意。
lunch通常是水果+果仁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]