• 瀏覽: 13,844
  • 回覆: 100
話說逢星期日成家人都會去阿婆到食飯
我有時都會帶女朋友一齊去食
尋日舅父話會帶個女朋友返黎食飯見下屋企人話因為想結婚啦喎
舅父係最細個仔, 同我都唔係差好多歲

點知佢地一上到黎舅父女朋友係我女朋友個表姐…
兩表姊妹見面呆左係到 過左幾秒仲要扮冇野打招呼

之後大家都扮冇野咁一齊食飯
點知阿婆冇啦啦講左句:咁你地個輩份應該要點叫呀?

又係喎…我同女朋友都有plan緊結婚
照計落舅父個女朋友第時會係我舅母
但係佢同時都係我女朋友個表姐
咁到底我應該要叫佢做舅母定係要改口叫我舅父做表姐夫?

乖乖龍地冬
熱賣及精選
舅母, 因為係你媽親戚, 你第時老婆都要跟你叫

叫輩份大個果輩份

引用:
原帖由 錢包冇錢 於 2021-7-5 12:24 PM 發表

舅母, 因為係你媽親戚, 你第時老婆都要跟你叫
佢照叫返表姐得唔得?
佢地感情都唔差 咁樣逼佢改口叫舅母我驚佢唔中意

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-5 12:25 PM 發表

叫輩份大個果輩份
咁點分大輩份?
兩個都算係近親?

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-7-5 12:29 PM 發表

咁點分大輩份?
兩個都算係近親?
你話老母親兄弟定老表親D

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-7-5 12:17 PM 發表

...
庸人自妖各自叫返就得喇,你叫你條女表姐做表姐,你條女叫你舅父做舅父

出嫁女,輩份跟夫家

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-7-5 12:35 PM 發表

你話老母親兄弟定老表親D
係咁計架咩

以前的人係一定要專敬長輩,所以稱呼好重要。而家,你會因為叫佢做舅母而專重,叫表姐就唔尊重嗎?

發達喇長輩要過年卑利是,結婚要卑金器

引用:
原帖由 kwma 於 2021-7-5 12:48 PM 發表

庸人自妖各自叫返就得喇,你叫你條女表姐做表姐,你條女叫你舅父做舅父
咁樣最好

引用:
原帖由 拍拉拍拉櫻之花 於 2021-7-5 12:17 PM 發表

...
都係表姐妹你食埋叫老婆咪唔洗煩

引用:
原帖由 老乘客 於 2021-7-5 03:11 PM 發表

以前的人係一定要專敬長輩,所以稱呼好重要。而家,你會因為叫佢做舅母而專重,叫表姐就唔尊重嗎?
唔係咁既意思
而係如果要女朋友改口叫佢表姐做舅母會唔會唔係咁好?
話晒人地都叫左咁多年

引用:
原帖由 肥仔xxx 於 2021-7-5 03:24 PM 發表

發達喇長輩要過年卑利是,結婚要卑金器
比個like你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]