• 瀏覽: 5,274
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
因為搵幼稚園,所以上網做功課睇咗好多文章,分享兩篇我覺得寫得幾好嘅文章第一篇係講德國教育,德國嘅幼稚園唔會教小朋友寫字,小朋友唯一嘅責任就係玩,文章入面有一句剝奪孩子的想像空間,長久下去孩子的大腦就會慢慢地變成了儲存器,不會主動思考。https://fortuneinsight.com/web/strategy/60024/【放養式教育
故意輸在起跑線上?拿走接近三分/呢一句真係一言驚醒
另一篇文章係講香港嘅幼稚園,個校監都係同德國嘅幼稚園類似嘅理念,佢亦都講咗一句教育從來不是教人做超人,快樂學習最為重要。有快樂童年可享用一生,無快樂童年,就用一生去治療童年的創傷https://topick.hket.com/article/2976092?r=cpstni睇咗兩篇相關嘅文章之後,都啟發咗我應該幫小朋友搵啲嘢幼稚園[/url]

熱賣及精選
英式教育目的係教人做工人,
提社會供勞動力,
努力工作為錢,
教育無教"錢"深層意義.....

香港太多怪獸家長,而香港人又鍾意跟風,所以好多人一窩蜂去催穀子女,依家係時候撥亂反正

我小朋友就係讀啟思幼稚園,而家已經小學,冇後悔過俾佢讀happy School,小朋友喺幼稚園嘅時候養成左積極同埋自己解決問題嘅諗法

教育系門很深嘅學問,永遠學唔完,也永遠學唔透

其實現今教育及考試制度係有問題,不能發揮所有人嘅才華。只注重讀書

同意, 但是, 好多家長並不是咁諗

慢慢來比較快,小朋友嘅人生好漫長,喺幼兒階段放慢腳步,為將來累積能量

引用:
原帖由 默默的貓奴 於 2021-6-26 01:41 PM 發表

香港太多怪獸家長,而香港人又鍾意跟風,所以好多人一窩蜂去催穀子女,依家係時候撥亂反正
我聽到要讀呢樣讀果樣就頭痛,一個幾歲嘅小朋友,讀書同埋返興趣班嘅時間仲多過大人返工,小朋友點頂?

引用:
原帖由 zhizhu 於 2021-6-27 01:43 PM 發表

我小朋友就係讀啟思幼稚園,而家已經小學,冇後悔過俾佢讀happy School,小朋友喺幼稚園嘅時候養成左積極同埋自己解決問題嘅諗法
啟思幼稚園個校監就係第二篇文章嘅受訪者,好認同佢嘅講法,喺香港好多學校都話自己十八般武藝嘅時候,佢好難得企出嚟講正確嘅嘢

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-6-28 09:56 AM 發表

其實現今教育及考試制度係有問題,不能發揮所有人嘅才華。只注重讀書
只注重讀書及考試成績

引用:
原帖由 前晚靚富豪 於 2021-6-28 08:11 PM 發表

慢慢來比較快,小朋友嘅人生好漫長,喺幼兒階段放慢腳步,為將來累積能量
要家長先好好計劃,小朋友嘅成長可以慢慢來,所以一定要家長覺醒先

引用:
原帖由 Meganbb 於 2021-6-25 11:37 PM 發表

因為搵幼稚園,所以上網做功課睇咗好多文章,分享兩篇我覺得寫得幾好嘅文章第一篇係講德國教育,德國嘅幼稚園唔會教小朋友寫字,小朋友唯一嘅責任就係玩,文章入面有一句剝奪孩子的想像空間,長久下去孩子的大腦就會慢慢地變成了儲存器,不會主動思考。https://fortuneinsight.com/web/strategy/60024/【放養式教育
故意輸在起跑線上?拿走接近三分/呢一句真係一言驚醒
另一 ...
我就是用自己方式,不跟從現在那些世俗方式,孩子從小不用補習及不用入名校的學習,將"玩"原素發揮,可以有穩定的基礎入讀孩子喜歡的中學, 所以樓主講既野係啱!!且我是十分支持的!!!

教育系門很深嘅學問,永遠學唔完,量力而為就好

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-6-28 11:56 AM 發表

同意, 但是, 好多家長並不是咁諗
我也同意

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]