• 瀏覽: 1,858
  • 回覆: 14
宜加咁既時勢, 我都唔想有"唔小心"發生, 避孕好重要

引用:
原帖由 超級灰鳳凰 於 2021-6-22 10:44 PM 發表
經濟咁唔穩定,身邊好多朋友就算幾鍾意小朋友,本來想生既都唔生,諗住冇咁多顧慮,有個朋友甚至係唔小心有左都唔要,驚生完害左個細,有冇sis既生育大計都擱置左?
本身唔太渴望生,只係到左30中呢D年紀就好似要做個決定
但睇到個社會以至全世界咁多問題,而且我覺得只會變差唔會變好
就覺得唔應該因為滿足自己欲望,或者純粹怕年紀再大D冇得生會後悔而夾硬「生左先算」
人生中其他嘢,我會覺得做左後悔好過冇做而後悔,但生仔呢家嘢,個結果唔係得你一個去承受返,而係呢個新嘅生命要用一輩子去承受你呢個決定嘅後果,所以我覺得呢個時勢同大環境下仲生仔,係有D自私同不負責任

引用:
原帖由 萬家一表姐 於 2021-6-23 09:07 PM 發表
本身都冇諗住要
而家更加啦
男友唔想戴我都一定要佢戴先肯做,中左真係會好煩,宜家已經多嘢煩…..
戴都唔夠保險, 萬一戴遲左or 個袋穿左就大獲,食埋藥先夠安心,雙重保險, 之前試過M遅黎真係好擔心

引用:
原帖由 超級灰鳳凰 於 2021-6-22 10:44 PM 發表
經濟咁唔穩定,身邊好多朋友就算幾鍾意小朋友,本來想生既都唔生,諗住冇咁多顧慮,有個朋友甚至係唔小心有左都唔要,驚生完害左個細,有冇sis既生育大計都擱置左?
有無錢先?
窮人生仔正仆街

引用:
原帖由 超級灰鳳凰 於 2021-6-25 08:40 PM 發表

食藥會唔會好多副作用?成日聽人講會水腫又變肥會腫脹咁
我揀個隻係超低劑量既 個名叫yaz個d 我食左咁多年都冇唔舒服 亦冇你講既問題 m期仲準左又冇左經痛

你問下阿仔想唔想出世先啦

引用:
原帖由 超級灰鳳凰 於 2021-6-25 08:40 PM 發表

食藥會唔會好多副作用?成日聽人講會水腫又變肥會腫脹咁
食得多會生朱古力瘤😪

引用:
一定要生,妳冇權剝奪仔女出世的權利!

我好多朋友同事都係唔諗住生

引用:
原帖由 珍貴寶寶 於 2021-6-26 01:44 PM 發表

我揀個隻係超低劑量既 個名叫yaz個d 我食左咁多年都冇唔舒服 亦冇你講既問題 m期仲準左又冇左經痛
我都係食哩隻, 唔知關唔關事, 覺得皮膚靚左, 無咁多粒粒添XD

有得簡都唔生住 經濟穩定d先

No money no talk

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]