• 瀏覽: 3,848
  • 回覆: 43
平時個仔做錯,最多係鬧下佢,好少會打個仔,今日本身放假,但突然有個email要覆下,同時個仔又要我陪佢玩,我話要遲少少先得,佢就有d發脾氣,唔小心用腳整到條電腦線,搞到我成部電腦跌左落地,仲壞左 咁我當下太嬲,打左佢一下,而家都好心痛 但另一方面要買過部電腦都好肉赤

放心 慢慢就會習慣上隱

引用:
原帖由 HI你媽 於 2021-6-21 12:50 PM 發表

平時個仔做錯,最多係鬧下佢,好少會打個仔,今日本身放假,但突然有個email要覆下,同時個仔又要我陪佢玩,我話要遲少少先得,佢就有d發脾氣,唔小心用腳整到條電腦線,搞到我成部電腦跌左落地,仲壞左 咁我當下太嬲,打左佢一下,而家都好心痛 但另一方面要買過部電腦都好肉赤
會,就算平時阿仔/女幾乖都好,如果佢一曳,你又火遮眼,打完佢,真係成晚 瞓唔著。但你一定要記住, 父母也是學神。

細路仔係要教, 點教法先係正確真係好難講。不過一樣嘢可以肯定, 懲罰一定係痛苦嘅, 唔想比人罰, 就做好D !

果下做緊野燥左都明既,不過之後有無同個仔講返打佢既原因?
等佢可以理解媽媽係屋企做緊野

引用:
原帖由 The_Cardigans 於 2021-6-21 07:51 PM 發表

唉!!唔係想話你咩!

如果你平時教得仔仔好乖乖!

就唔會有呢啲事情發生!

唔該媽媽你都要反醒一下!
用下個腦先講野

引用:
原帖由 HI你媽 於 2021-6-21 12:50 PM 發表

sparetherodspoilthechild

引用:
原帖由 acklam 於 2021-6-21 08:40 PM 發表

會,就算平時阿仔/女幾乖都好,如果佢一曳,你又火遮眼,打完佢,真係成晚 瞓唔著。但你一定要記住, 父母也是學神。
係呀,終於明果句「打在兒身,痛在母心」呢句
做媽媽EQ真係要好高

引用:
原帖由 chilong2233 於 2021-6-21 09:34 PM 發表

果下做緊野燥左都明既,不過之後有無同個仔講返打佢既原因?
等佢可以理解媽媽係屋企做緊野
之後有同佢講,佢都明白,之後我地定個守則,如果係房門外貼張紙就代表媽媽做緊野,唔可以騷擾不過又要晒錢買過部電腦……

本來唔插火牛咪冇事囉。

打仔事後仲要同佢做心理治療 講道理講原因解釋點解你要打佢 你最好低聲下氣say埋sorry........ 吊 講到好似自己有錯咁 所以最憎d大吵大鬧的細路仔 咁細過邊識諗野 邊識同理心

引用:

如果個瞼肥,會揻上癮

引用:
原帖由 HI你媽 於 2021-6-21 11:21 PM 發表

之後有同佢講,佢都明白,之後我地定個守則,如果係房門外貼張紙就代表媽媽做緊野,唔可以騷擾不過又要晒錢買過部電腦……
一部電腦幾千蚊,真係好肉赤,不過好彩有政府果$5000頂一頂住,至少唔使比咁多我都諗住用Alipay拎左錢之後去豐x果d買電器,已經同老公 plan好左

電腦錢事少,同仔仔關係事大呀

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]