• 瀏覽: 936
  • 回覆: 14
我同老婆感情出現問題,她私下聯絡幼稚園辦理退學,我接仔仔才發現已完成退學手續,我是否可以追究校方和老婆不負責行為,影響小朋友學習和健康成長

熱賣及精選
追究搞大件事,無謂。
唔使將退學呢件事放到好大,時間留嚟搞掂你三個人既關係仲好啦。
退一步,大方啲,好好地同你前妻傾掂數,仲好啦。
再者,你之前又冇通知學校你地分開咗,冇同學校講個仔有咩事要兩邊同意,咁你冇得怪學校噃。
幼稚園轉校好小事,反而你同前妻分開,個仔變咗磨心,呢件先係大事,好好地同你前妻傾,為咗子女,分咗手做唔到朋友都唔可以做仇人。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-6-17 11:27 AM 發表

追究搞大件事,無謂。
唔使將退學呢件事放到好大,時間留嚟搞掂你三個人既關係仲好啦。
再者,你之前又冇通知學校你地分開咗,冇同學校講個仔有咩事要兩邊同意,咁你冇得怪學校噃。
幼稚園轉校好小事,反而你同前妻分開,個仔變咗磨心,呢件先係大事,好好地同你前妻傾,為咗子女,分咗手做唔到朋友都唔可以做仇人。
校方不出示退學證明如何解決?

引用:
原帖由 南霸天 於 2021-6-17 11:13 AM 發表

呢個仲系要理性對待,唔得影響仔仔
新學校未搵到就先退學,對仔仔適應同學習都有好大影響

引用:
原帖由 Hugo華D 於 2021-6-17 11:48 AM 發表

新學校未搵到就先退學,對仔仔適應同學習都有好大影響
- 幼稚園啫,返少幾日學,好小事。其他幼稚園一有位就讀得啦。
-  「出示退學證明」嚟做乜?如果係因為見唔到個仔,就好好地同你前妻傾,你二人關係一惡劣,個仔實會受影響。

真係好好地同你前妻傾啦,為咗小朋友,一定係要有人大方啲架喇,你為個仔,好好地傾掂佢。
至於轉校問題,咁你前妻決定幫佢退學,實有佢既理由,你為個仔咪同意囉,嘈嚟實影響個仔。
其實轉校都好,廢事其他家長八婆八公問長問短,當你地離婚係睇戲。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-6-17 12:04 PM 發表

- 幼稚園啫,返少幾日學,好小事。其他幼稚園一有位就讀得啦。
-  「出示退學證明」嚟做乜?如果係因為見唔到個仔,就好好地同你前妻傾,你二人關係一惡劣,個仔實會受影響。

真係好好地同你前妻傾啦,為咗小朋友,一定係要有人大方啲架喇,你為個仔,好好地傾掂佢。
至於轉校問題,咁你前妻決定幫佢退學,實有佢既理由,你為個仔咪同意囉,嘈嚟實影響個仔。
其實轉校都好,廢事其他家長八婆八公問長問短 ...
明白,父親節都唔俾我見仔,冇人性自私

引用:
原帖由 Hugo華D 於 2021-6-17 12:59 PM 發表

明白,父親節都唔俾我見仔,冇人性自私
佢又真係過份啲,不過呢,沒有無緣無故的恨,當日有幾愛今日就幾恨。

你前妻特登既,專登想激嬲你,佢想印證你就係一個衰人,印證你唔值得佢再掛住。
即係話,佢對於分手呢件事,仲處係五階段(否定→憤怒→討價還價→沮喪→接受)中既憤怒,佢咁既心態下,你同佢硬碰只會影響到個仔。

你個仔冇得同你過今年既父親節,唔等於仔仔心目中冇你,而家你三個處於非常時期,你惟有做受委屈嗰個啦。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-6-17 01:10 PM 發表

佢又真係過份啲,不過呢,沒有無緣無故的恨,當日有幾愛今日就幾恨。

你前妻特登既,專登想激嬲你,佢想印證你就係一個衰人,印證你唔值得佢再掛住。
即係話,佢對於分手呢件事,仲處係五階段(否定→憤怒→討價還價→沮喪→接受)中既憤怒,佢咁既心態下,你同佢硬碰只會影響到個仔。

你個仔冇得同你過今年既父親節,唔等於仔仔心目中冇你,而家你三個處於非常時期,你惟有做受委屈嗰個啦。
我樂觀我會過得快樂

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-6-17 11:27 AM 發表

追究搞大件事,無謂。
Agree x 2
追究咪打官司,
只有燒銀紙,
又係時間同錢。
學校一來只會通知監護人(通常入學注冊多寫老母為監護人),
二來肯定冇講過有咩事要父母兩邊同意,
咁又點追究呢?
仲有幼稚園係屬於"學前教育",
係不上也可以,
故不在學童強制入學令之內,
所以老婆退學之不負責行為更不成立。
睇在細路,一夜夫妻百夜恩,好好溝通吧。
依d家事硬不來,坐低傾啦。

引用:
原帖由 南霸天 於 2021-6-17 11:13 AM 發表

呢個仲系要理性對待,唔得影響仔仔
同意

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-18 03:18 AM 發表

Agree x 2
追究咪打官司,
只有燒銀紙,
又係時間同錢。
學校一來只會通知監護人(通常入學注冊多寫老母為監護人),
二來肯定冇講過有咩事要父母兩邊同意,
咁又點追究呢?
仲有幼稚園係屬於"學前教育",
係不上也可以,
故不在學童強制入學令之內,
所以老婆退學之不負責行為更不成立。
睇在細路,一夜夫妻百夜恩,好好溝通吧。
依d家事硬不來,坐低傾啦。 ...
明白,感謝分享與開導

引用:
原帖由 Hugo華D 於 2021-6-17 02:48 PM 發表

我樂觀我會過得快樂
接受了,現在等法庭判決

師兄,唔好中計
你越嬲,越搞大件事,
只會令學校/前妻家人/前妻朋友覺得你係一個喪失理智嘅男人,証明佢同你分開,帶走埋個仔係應份嘅。

黃蜂尾後針,最毒婦人心
師兄千祈唔好中計

引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-6-21 04:27 AM 發表

師兄,唔好中計
你越嬲,越搞大件事,
只會令學校/前妻家人/前妻朋友覺得你係一個喪失理智嘅男人,証明佢同你分開,帶走埋個仔係應份嘅。

黃蜂尾後針,最毒婦人心
師兄千祈唔好中計
明白

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]