• 瀏覽: 2,031
  • 回覆: 16
街市檔口又話無,仲話紫心蕃薯就係紫薯,大型超市搵過又唔見有,究竟邊度買到

熱賣及精選
你入facebook啲地區谷問,問自己住嗰區邊到有「紫心淮山」,講紫薯實撈亂蕃薯。

紫薯,香港天氣要秋天後才有收成,大約11月之12月之後,街市有得賣.

引用:
原帖由 算得了什麼 於 2021-6-16 10:27 PM 發表

街市檔口又話無,仲話紫心蕃薯就係紫薯,大型超市搵過又唔見有,究竟邊度買到
其實咩原因一定要食紫薯

跟潮流

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-6-17 08:39 PM 發表

其實咩原因一定要食紫薯

跟潮流
我諗佢又無話一定要食,不過鄭秀文有用過佢減肥,好出名,好多韓星都用蕃薯減肥,不論是否減肥,蕃薯都係營養豐富都好澱粉質。以前早餐晚餐都食紫薯,減完肥後都冇反彈,好味又夠飽

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-6-17 08:39 PM 發表

其實咩原因一定要食紫薯

跟潮流
唔理係紫薯定紫番薯
有紫我會先揀紫
因為紫藍色嘅食物比橙黃色嘅食物選擇相對較少
而且橙黃色番薯有時會買到口感無咁好嘅品種

引用:
原帖由 算得了什麼 於 2021-6-16 10:27 PM 發表

好似見一田有得買

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-6-18 11:40 AM 發表

唔理係紫薯定紫番薯
有紫我會先揀紫
因為紫藍色嘅食物比橙黃色嘅食物選擇相對較少
而且橙黃色番薯有時會買到口感無咁好嘅品種
藍莓、提子算唔算紫藍色

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-6-18 08:51 PM 發表

藍莓、提子算唔算紫藍色
係,仲有茄子我都經常食,再包括黑色食物,黑芝麻、黑莓、黑米、紫菜…
但都唔夠橙黃色多選擇,或對我來講橙黃色好容易食到,而且份量唔少

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-6-19 10:48 AM 發表

係,仲有茄子我都經常食,再包括黑色食物,黑芝麻、黑莓、黑米、紫菜…
但都唔夠橙黃色多選擇,或對我來講橙黃色好容易食到,而且份量唔少
但我總是有個疑問

成日話建議食多幾種唔同顏色蔬果

顏色應該計皮定係計肉

例如紅蘋果啲皮係紅但肉係黃,咁係計佢紅定黃

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-6-19 03:45 PM 發表

但我總是有個疑問

成日話建議食多幾種唔同顏色蔬果

顏色應該計皮定係計肉

例如紅蘋果啲皮係紅但肉係黃,咁係計佢紅定黃
我估應該係計較深色的部份
藍莓肉都係淺黃色
🍎我見分類係紅色
雖然有啲營養只係皮,但肉和皮營養好多相同,只係皮營養較高

我同事話之前響九龍城專賣貴生果果間鋪頭買過, 不過要成廿幾蚊一舊, 唔平囉! 
仲有唔好以為好似紫蕃薯咁好味, 乾乾地少少硬硬地又無味咁, 所以佢買左一次之後都無再買了

我不怎麼喜歡吃紫薯

有冇睇過Donki有冇?

呢啲野好難固定一個地方次次有得賣架,
就好似買澳洲牛油果咁,超市都係時有時冇,
蕃薯唔襟擺,好容易變壞,最好買2-3日份量,
所以如果你就近買唔到我建議你放棄,比你老遠搵到有都買唔多,
飲食要均衡試下其它唔同顏色蔬果。

[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]