• 瀏覽: 22,134
  • 回覆: 135
  • 追帖: 2
非本人,我表妹係當事人,佢阿哥姐係我表哥之前搬咗出去住,喺出面租私樓,租金都成2皮幾,而表妹一家就住公屋。

表妹每個月都交成一半家用,乖乖女又孝順,我同佢關係都好好。佢前排同我呻,佢加咗少少人工,然後佢媽即要求佢交多啲家用,嗰下佢先知原來佢交既家用全部拎哂去補貼阿哥租樓...

佢喊咗成晚,由細到大屋企都重男輕女,佢都忍,但今次佢真係好失望,佢冇諗過佢交既錢居然係拎去貼阿哥租樓,所以佢阿媽成日呻唔夠錢洗就係咁,依家表哥家用又唔洗俾,仲有人貼錢俾佢租樓,表妹就每個月交一半家用... 以前都知佢哋家庭重男輕女,但估唔到可以咁唔公平...

熱賣及精選
點解表哥家用唔洗俾

引用:
原帖由 Choiyy 於 2021-6-16 11:59 AM 發表

點解表哥家用唔洗俾
要問佢阿媽,真係偏心到一個點!

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-6-16 11:51 AM 發表

非本人,我表妹係當事人,佢阿哥姐係我表哥之前搬咗出去住,喺出面租私樓,租金都成2皮幾,而表妹一家就住公屋。

表妹每個月都交成一半家用,乖乖女又孝順,我同佢關係都好好。佢前排同我呻,佢加咗少少人工,然後佢媽即要求佢交多啲家用,嗰下佢先知原來佢交既家用全部拎哂去補貼阿哥租樓...

佢喊咗成晚,由細到大屋企都重男輕女,佢都忍,但今次佢真係好失望,佢冇諗過佢交既錢居然係拎去貼阿哥租樓,所以佢 ...
叫佢搬出去住

佢俾家用都夠佢大佬交租就俾佢媽兩條路揀一係叫媽5好貼佢大佬一係就佢搬走

引用:
原帖由 屙屎唔該壓水花 於 2021-6-16 11:51 AM 發表

佢喊咗成晚,由細到大屋企都重男輕女,佢都忍,但今次佢真係好失望,佢冇諗過佢交既錢居然係拎去貼阿哥租樓,所以佢 ...
你表妹有權選擇唔補貼佢阿哥,
既然選擇左繼續比錢就無咩好呻~自已己貼錢買難受

叫你表妹減家用啦, 佢住屋企家用點都要比, 
但如果佢比既都係補貼佢哥就將家用減到合理數目, 
減左果d用黎買下屋企野仲好

引用:

佢阿媽咁偏心

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-6-16 12:33 PM 發表

佢俾家用都夠佢大佬交租就俾佢媽兩條路揀一係叫媽5好貼佢大佬一係就佢搬走
表妹係咪五萬幾蚊人工先,俾一半返去幫個大佬交二萬幾蚊租?

引用:

大把人比佢更加唔公平
媽病揾女伴左右
一好番逼要轉名 俾哥/媽 因為仔生左件 怕將來孫無樓

佢叫好少少 調番轉 佢搬仲大獲 女仔人家 單身 點搬??
經一事 長一智
以後加人工唔好俾老人家知 雙糧花紅都唔好俾人知

錢交左出去, 就唔好理D錢去左邊啦~
叫做盡左自己本份, 每日安樂食屋企用屋企~
至於個阿媽話D家用唔夠洗, 呢個就唔好心軟啦, 兩皮野都唔夠洗證明阿媽自己理財不善~
人工加左就梗係唔好出聲俾屋企人知啦, 明知個阿媽偏心, 邊有人咁豬~ 叫佢以後醒目D, 唔好出聲啦~
若然阿媽因為要幫個仔交租搞到屋企冇啖好食, 記住即刻CUT家用~ 

唔夠錢就係屋企住住先,點可以敢大細超

自己無能力就唔好帶敢大都帽

所以話,人工有幾多錢,千祈唔好俾屋企人知
遲D就話公司要減人工,要cut D家用

古老思想,重男輕女,食固不化,唔使理佢。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]