• 瀏覽: 2,320
  • 回覆: 29
平時好少做運動,覺得自己身體好差,同埋肥咗好多,所以想慢慢做下運動,一啲人就話可以上網搵片跟住做,一啲人就話搵PT做,你地覺得邊樣好啲?

熱賣及精選
Budget永遠係main concern。
如果錢唔係問題,自己又唔識,
weight training一定有人教係最好,
但HIIT可以睇片做。
純屬個人意見。

引用:
原帖由 lee.anna 於 2021-6-15 04:46 PM 發表

平時好少做運動,覺得自己身體好差,同埋肥咗好多,所以想慢慢做下運動,一啲人就話可以上網搵片跟住做,一啲人就話搵PT做,你地覺得邊樣好啲?
如果我係富二代一定會請PT啦
但我只係打工仔 所以為有自己做

引用:
原帖由 lee.anna 於 2021-6-15 04:46 PM 發表

上網睇片做運動+嚴格控制飲食

一定有效

無咗後面控制飲食嗰part,可能做極都肥

熄燈,鎖門,爆大鑊
跟pt一排學識再自己做

初學黎計就算落場有教練示範多次,你跟住做都好高機會做錯,教練就要從旁修正係必須,更何況係睇片。
有時一啲動作,跟著做可能只係模仿到個動作而已,但如何發力、鎖關節技巧、動作開合度數、呼吸,都好需要學習,
另外每人體格都唔同,有些動作可能別人做沒問題,自己做會有受損的可能,就要教練幫手調整一下⋯⋯
就好似行路呢啲日常基本生存動作,行路姿勢都唔會係個個一樣,腳型都有好多種啦,
有些人認為有雙腳就代表識跑步,可能只是跑動了並不代表跑對了,呢類人士其實不少的,
先問清楚自己想要啲咩先。

[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
PT貴, 但確保你動作岩, 睇片做好多時姿勢唔岩好易整親

就算動作完全正確 睇片係平面 不能完全掌握 再加上PT不在你身邊 做啱定做錯 你自己都會知!
有時角度在片睇吾出 但係效果可以差好遠 結果可能係冇效 白做 嚴重或者受傷!

好多人話減肥 ,其實佢哋有冇諗過點解肥?

引用:
原帖由 Tong1968 於 2021-6-16 05:06 PM 發表

就算動作完全正確 睇片係平面 不能完全掌握 再加上PT不在你身邊 做啱定做錯 你自己都會知!
有時角度在片睇吾出 但係效果可以差好遠 結果可能係冇效 白做 嚴重或者受傷!
同意 我之前就係自己屋企買架撐做拉傷左膊頭同條腰 睇左物理治療物理治療師要要keep住做手法機(BTL既物理治療機) 舒緩番個痛症樓主都係唔好搏

引用:
原帖由 Tong1968 於 2021-6-17 12:49 PM 發表

好多人話減肥 ,其實佢哋有冇諗過點解肥?
得一個原因嘅啫

攝取多過消耗

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 seeuu 於 2021-6-17 03:52 PM 發表

同意 我之前就係自己屋企買架撐做拉傷左膊頭同條腰 睇左物理治療物理治療師要要keep住做手法機(BTL既物理治療機) 舒緩番個痛症樓主都係唔好搏
我之前拉傷都係做喱部機 好多部位都做得 同埋好夠針對性 我都有帶阿爸阿媽去做

引用:

少做運動唔係會快瘦D咩

引用:
原帖由 cherrychann 於 2021-6-18 04:13 PM 發表

我之前拉傷都係做喱部機 好多部位都做得 同埋好夠針對性 我都有帶阿爸阿媽去做
我媽都成日嗌腳痛,等我帶佢去睇下有冇得做先

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]