• 瀏覽: 2,018
  • 回覆: 18
我係幾懶嘅,沖涼時會洗埋面,有fd話咁樣係傷皮膚,我同佢拗左好耐,係咪堅?

熱賣及精選
引用:
原帖由 tutu556 於 2021-6-12 10:32 PM 發表

我係幾懶嘅,沖涼時會洗埋面,有fd話咁樣係傷皮膚,我同佢拗左好耐,係咪堅?
話溫度太熱唔適合洗面囉~

花灑力度太大,有機會沖走面部過多油脂

我覺得睇下係咪直接用花灑沖落塊面度,如果用手接住花灑嘅水再洗面,咁其實同你係洗面盤度洗面冇咩分別

同意樓上嘅講法
另外要睇吓用乜嘢產品洗面,有啲產品去油力太勁,會令皮膚更加乾
樓主用乜嘢洗面?

引用:
原帖由 tutu556 於 2021-6-12 10:32 PM 發表

冬天用熱水的話會 , 夏天用冷水就不會

用啱產品緊要,同埋水溫都好重要,如果樓主皮膚比較乾同埋敏感,可以試吓用舒特膚溫和潔膚露,呢隻可以同時洗面沖涼

引用:
原帖由 tinyeung234 於 2021-6-14 04:43 PM 發表

用啱產品緊要,同埋水溫都好重要,如果樓主皮膚比較乾同埋敏感,可以試吓用舒特膚溫和潔膚露,呢隻可以同時洗面沖涼
我大女有濕疹不過唔算好嚴重, 醫生都推薦佢用呢隻潔膚露

引用:
原帖由 Lemon86 於 2021-6-14 07:23 PM 發表

我大女有濕疹不過唔算好嚴重, 醫生都推薦佢用呢隻潔膚露
但佢清潔力好低,黑頭都洗唔乾淨咁

伴侶不是結婚時發願非你不娶或非你不嫁的那個人,而是發現你身上有許多缺點,仍然選擇留在你身邊的那個人...
樓主唔使同朋友拗,你直接用舒特膚KO佢啦

溫度太熱

引用:
原帖由 橋頭地獄天才 於 2021-6-15 11:50 AM 發表

沖涼用花灑最大問題係溫度/沖力/加熱產生既有害物質
不過花灑水同水喉水都有重金屬同氯氣
所以兩者都有負擔   輕重分別
對 水喉水 如果飲嘅 好多人會裝濾水器去除氯同雜質。但係沖涼同洗面,就好少。尤其氯氣 對身體十分有害。人體接觸係會馬上吸收。
沐浴時⼈人體直接曝露在有毒的化學物質(氯) 中,氯從⽔水中蒸發並直接由⽪皮膚吸收,洗澡時所吸⼊入的氯⾼高達6到100倍, 其含量⽐喝入人體的多得多。(節錄⾃自NEW SCIENTIST 18 Sep 1986 Ian Anderson)
對⼈人體產⽣生影響,包括:膀胱癌、肝癌、直腸癌、心臟疾病、動脈硬化、貧⾎血症、⾼血壓和過敏症狀也都和氯相關。(節錄⾃自KEMYSTS LABORATORY Dr. Riddle, Ph.D.)
關於美容,氯氣最容易被皮膚吸收是在攝氏40度! 即是沖涼時候,它與脂肪成份結合->被皮膚吸收->氧化 造成雀班,色班 促進老化 同時也會破壞頭髮的蛋白質 使到頭髮乾硬 斷裂 開義 暗啞!其實有濕疹問題亦應該避免水喉水直接接觸到皮膚!這個亦都是點解好多人身痕嘅原因!
想解決,有方法,市面有濾水器幫到!二佰幾蚊,真work㗎;貴嘅3萬,彷似溫泉水!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]