• 瀏覽: 2,599
  • 回覆: 40
  • 追帖: 1
你會同人同居,還是自己住?
如題

熱賣及精選
引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-6-12 10:51 AM 發表

如題
乜春嘢叫去社會住? 社會福利署?

引用:
原帖由 babyvvai 於 2021-6-12 11:07 AM 發表

乜春嘢叫去社會住? 社會福利署?
改好
出來社會住羅

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-6-12 10:51 AM 發表

如題
首要,重修番中文水平先~

引用:

如題
同屋企人住吾好咩

引用:
原帖由 unnot 於 2021-6-12 11:27 AM 發表

同屋企人住吾好咩
講就咁講
但總有打算搬出呢住

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-6-12 11:28 AM 發表

講就咁講
但總有打算搬出呢住
一家人的溫暖總比一個人的孤單好

如果你搖出呢住就有其他諗法

男男梗係同居喇條路難行一早知架喇

引用:

如題
假切性問題

如果你搵到朋友同你合租 你同我朋友相處得嚟大家都想有自己嘅私人空間唔想喺屋企 你可以同人合租 但係 同人夾份租 如果萬一有乜嘢相處唔到 有拗撬 會好多麻煩 如果你自己負擔得到 自己租間房都好 起碼就唔會有啲乜嘢麻煩嘢 第日食到女朋友仔 你一個人住都方便啲

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2021-6-12 12:43 PM 發表

如果你搵到朋友同你合租 你同我朋友相處得嚟大家都想有自己嘅私人空間唔想喺屋企 你可以同人合租 但係 同人夾份租 如果萬一有乜嘢相處唔到 有拗撬 會好多麻煩 如果你自己負擔得到 自己租間房都好 起碼就唔會有啲乜嘢麻煩嘢 第日食到女朋友仔 你一個人住都方便啲
香港唔知
但台灣好多人合夥

相見好同住難
,好多人拍拖一齊住都難頂,何況朋友

引用:
原帖由 基路會難行嗎 於 2021-6-12 01:18 PM 發表

香港唔知
但台灣好多人合夥
其實如果你真係咁想同人合夥 你可以去網上面搵 共享家居 嗰啲呢係一啲機構 去整好間屋可以畀啲年輕人 分租一間屋 有共用嘅廚房廁所同食飯嘅地方 睇電視嘅地方 當然亦都會有自己嘅房間 可能一人一個可能兩個一間 你有興趣可以睇下嗰啲已經有齊曬傢俬電器洗衫廚房 基本上如果你接受到可以的話 交咗費用就可以煮一定嘅年期 你可以嘗試上網睇下啱嘅去聯絡一下睇下實際環境 想做嘅就要坐言起行

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2021-6-12 01:21 PM 發表

相見好同住難
,好多人拍拖一齊住都難頂,何況朋友
師兄就係囉我都叫佢諗清楚 不過佢可以上網搵下共享家居 而家年輕人都好興 租嗰啲房住 睇下啱唔啱佢個形式囉 不過如果咁樣慳慳地 四千零蚊 或者三千零蚊 做間房仔 多重自由嘅 不過就冇咁多設備要慢慢買囉 去講響嗰啲就齊全啲囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]