• 瀏覽: 797
  • 回覆: 14
熱賣及精選
引用:
原帖由 monitor2006 於 2021-6-12 03:03 AM 發表

可以幫手望下以下幾粒嗎
1.)https://www.gia.edu/report-check?reportno=7386386820
2.)https://www.gia.edu/report-check?reportno=2377026157
3.)https://www.gia.edu/report-check?reportno=1373067141
整體ok

比例有問題

整體ok

比例嚴重有問題

整體ok

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-6-12 04:29 PM 發表

整體ok
唔該版主...
但見呢粒Clarity Characteristics多左呢個句Surface Graining…
其實粒石大唔大影響架?
因為見其他幾粒都冇呢句

引用:
原帖由 monitor2006 於 2021-6-12 04:50 PM 發表

唔該版主...
但見呢粒Clarity Characteristics多左呢個句Surface Graining…
其實粒石大唔大影響架?
因為見其他幾粒都冇呢句
咁高淨度少問題,當然越少瑕疵種類會靚仔啲

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-6-12 04:26 PM 發表

整體ok
另外想問下版主…
呢粒石Lower Half得75%,其他見到都係80%為主…
會唔會比其他石冇咁好火

引用:
原帖由 monitor2006 於 2021-6-12 04:56 PM 發表

另外想問下版主…
呢粒石Lower Half得75%,其他見到都係80%為主…
會唔會比其他石冇咁好火
hcatool的指數我自己覺得只可以做其中一類型參考,千萬不要做依據然後買鑽石,因為好大機會買到奶油、啡、綠鑽都懵然不知囉,還有好多網店用hcatool的指數來做呃人技倆勿上當,謹記一樣事奶油、啡、綠鑽必須要用實物才可以分別,連証書都不包括在內的嚴重問題囉。

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-6-12 04:53 PM 發表

咁高淨度少問題,當然越少瑕疵種類會靚仔啲
明白,
咁如果呢3粒,以你經驗會揀邊粒個首選

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-6-12 04:59 PM 發表

hcatool的指數我自己覺得只可以做其中一類型參考,千萬不要做依據然後買鑽石,因為好大機會買到奶油、啡、綠鑽都懵然不知囉,還有好多網店用hcatool的指數來做呃人技倆勿上當,謹記一樣事奶油、啡、綠鑽必須要用實物才可以分別,連証書都不包括在內的嚴重問題囉。
IF 奶油鑽機會應該唔大掛
但原來D color都會有綠,啡鑽
不過我都會去望下實物先決定既

引用:
原帖由 monitor2006 於 2021-6-12 05:02 PM 發表

明白,
咁如果呢3粒,以你經驗會揀邊粒個首選
証書只可以信7成,其他3成要睇實物。

如果我唔會咁高淨度,我冇潔癖,一般細石有SI1淨度便可以,我寧願大啲,色高才有用,淨度夠用就得,太高無乜用囉。

引用:
原帖由 monitor2006 於 2021-6-12 05:07 PM 發表

IF 奶油鑽機會應該唔大掛
但原來D color都會有綠,啡鑽
不過我都會去望下實物先決定既
奶鑽証書唔包括在內

引用:
原帖由 bobojit 於 2021-6-12 05:12 PM 發表

証書只可以信7成,其他3成要睇實物。

如果我唔會咁高淨度,我冇潔癖,一般細石有SI1淨度便可以,我寧願大啲,色高才有用,淨度夠用就得,太高無乜用囉。
明白
我地冇冇潔癖…不過諗住平時都會帶得多,所以50份左右都夠了
再大啲返工或者出街就好似太誇張
所以揀50份左右D color但高啲淨度

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]