• 瀏覽: 2,359
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
我家族係上面都叫有個錢,咁有錢人就風流,雖然我阿爺嗰邊都有錢,但係其實佢大房太太,即係我阿麻呢邊都唔差,當年就係咁門當戶對先會結婚。
衰啲講,二房即係二奶,家下嚟講就係小三,不過當年大家都冇計,始終都係男尊女卑,特別係鄉下地方都冇得計。
當年阿爺過身之前都立晒遺囑,寫到明佢過身之後分身家,七三分,三成歸佢哋,條數幾大就唔講啦,不過醒醒地地洗兩三代都唔洗愁,分完身家都互不拖欠,之後都係過時過節先會見下面。
其實兩房人都差唔多十年冇乜聯絡,都係清明新年家下面咁,不過呢排唔知做乜,二房開始成問我哋拎錢,唔係借係拎,講講下原來二房孫輩覺得當年阿爺對佢哋呢房唔公平,話分錢分得太少,想再分過
二房即係二奶,都唔明佢哋憑乜想分多啲,再加上去孫輩都唔關佢哋事啦,件事早係上一代就完咗,家下先提返都唔知搏乜

熱賣及精選
呻完算,唔好理佢地。如果大膽到佢唱你、整你,係落自己面。斷估唔會搵人買兇殺你。

下次你講,我都覺得俾你分走3成好唔gur, 重新分9-1啦

引用:
原帖由 newbizan 於 2021-6-11 11:03 AM 發表

下次你講,我都覺得俾你分走3成好唔gur, 重新分9-1啦
9.5 : 0.5 就差唔多

上世紀有錢嘅大陸人應該已被批鬥哂

唔使理佢哋就OK

引用:
原帖由 hum~ 於 2021-6-11 03:28 PM 發表

上世紀有錢嘅大陸人應該已被批鬥哂
這裡是香討,事件在香港發生都好正常。

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-12 07:35 AM 發表

這裡是香討,事件在香港發生都好正常。
但樓主話「上面」

引用:
原帖由 hum~ 於 2021-6-12 11:20 AM 發表

但樓主話「上面」
你啱,所以樓主老作成份機會較多。

http://edwardchankk.blogspot.com/
作文都要認真d, 好無? 前文不對後語...

假設你篇文係真人真事,咁古中國禮法,妾侍啲仔女要叫正室做娘親,個妾侍雖然係生母,但只可叫姨娘,過年過節要先孝敬正室,結婚亦只可以跪同斟茶俾正室,咁你二房啲仔有冇盡孝?無盡孝憑咩分身家?

你係邊個朝代人

引用:
原帖由 超級扁扁的妹頭 於 2021-6-12 08:05 PM 發表

你係邊個朝代人
阿爺啲鄉下嘢……唔關時代事

引用:
原帖由 tacticsolve 於 2021-6-12 06:00 PM 發表

作文都要認真d, 好無? 前文不對後語...
有幾唔對?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-6-12 07:29 PM 發表

假設你篇文係真人真事,咁古中國禮法,妾侍啲仔女要叫正室做娘親,個妾侍雖然係生母,但只可叫姨娘,過年過節要先孝敬正室,結婚亦只可以跪同斟茶俾正室,咁你二房啲仔有冇盡孝?無盡孝憑咩分身家?
啱呀,同埋分身家嗰時講到明唔再有關係

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]