• 瀏覽: 4,275
  • 回覆: 38
結婚已經十年了,兩個人愈嚟愈陌生,根本唔想講話,一講話就要嗌交,更冇親昵嘅舉動,咁嘅生活還不如一個人過。

熱賣及精選
引用:
原帖由 酒店純情的蛇 於 2021-6-11 08:26 AM 發表

結婚已經十年了,兩個人愈嚟愈陌生,根本唔想講話,一講話就要嗌交,更冇親昵嘅舉動,咁嘅生活還不如一個人過。
有段時間我都係咁,連佢呼吸都好似係錯

結婚前
只係睇到對方嘅優點
結婚後
缺點蓋過優點
慢慢
無言
無愛
冇問候

結婚前系愛情,結婚後系親情。

引用:
原帖由 酒店純情的蛇 於 2021-6-11 08:26 AM 發表

千期唔好腍生個小朋友可以解決問題呀,焦點轉移在細路上。離婚就攪到個小孩。

需要把你們的感情線拉到從前談戀愛的時候,去做曾經做過的事,也許會有幫助。

引用:

不會無緣無故這樣吧,總應該有什麽原因或者事情引起的吧?畢竟十年婚姻來之不易

其實你自己想點?
想吐苦水?想離婚?想件事自動變好?

抱緊我:扭轉夫妻相處的七種對話 --> 推介給想改善相方關係的人, 作者係做婚姻輔導工作
如何相愛/相處,重要的偏偏學校冇教

書中所講的輔導個案,都是我們可能遇到的,婚姻相處上的問題/技巧,萬變不離其中

社工見意先睇 對話一,先停止嘈咬,再學如何製造多一點的愛
引用:

其實兩公婆,愛情同親情都要有。缺一𣎴可。
同佢坦誠溝通吧。可能有新景象

婚姻生活本嚟就系平淡如水

如果一開聲就鬧交,其實代表你地兩個愛情同感情都無晒。仲一齊係因為經濟考慮?

引用:

學習接受啦🙏

引用:
原帖由 江南高樓主 於 2021-6-11 11:56 AM 發表

不會無緣無故這樣吧,總應該有什麽原因或者事情引起的吧?畢竟十年婚姻來之不易
我20幾年都係甘。要變就變,恐怖。

引用:
原帖由 soldierlau 於 2021-6-11 10:32 AM 發表

千期唔好腍生個小朋友可以解決問題呀,焦點轉移在細路上。離婚就攪到個小孩。
我就是這樣而家變咗一鑊粥

要學會包容包容再包容

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]