• 瀏覽: 18,315
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
老爺好中意食高膽固醇食物,愈肥愈中意,特別係五花腩,成日食。

可能因為食得太唔健康,check到有3高,依家飲食上要好注意,好多佢中意食既都唔食得。咁依家就嚟端午節,以前老爺會好開心,食好多糉,但今年真係唔可以再咁放縱佢食太多,所以我特登買啲素糉俾佢,冇肉冇鹹蛋黃,諗住健康少少,食落去冇咁大負擔。

點知老爺一收到就大發脾氣,佢話我點做人新抱,話我唔識買野,食粽點可以冇五花腩同鹹蛋黃,呢d仲叫糉咩?佢仲扔咗我買既糉落垃圾桶,我嬲到想喊,為咗佢健康著想先買素糉俾佢食,我仲要搵咗好多間比較,自己食過好食先買俾佢,點知一番心意被人當垃圾!如果佢冇健康問題,我需要做到咁?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-6-10 01:08 PM 發表

你真係唔識做人新抱,夠膽惡搞老人家重視嘅習俗,我細個時唔知阿媽要做節,切咗佢嚿豬肉嚟食,佢以為我一家得罪神明,病足十日,咪搞啦。
咁叫惡搞? 我有同老公商量咗先買,個個都係送傳統糉,我地都係擔心佢健康姐!

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2021-6-10 01:05 PM 發表

應該同時買傳統糉同素糉
等佢知道你知道佢鍾意食糉,但你亦都關心佢嘅健康
因為已經有其他人買傳統糉,我地唔想佢食太多,糯米對佢身體真係唔太好.......

引用:
原帖由 Sambosing 於 2021-6-10 01:14 PM 發表

老人家係都唔戒口架啦,你仲要買素糉比佢,簡單玩命
https://media.tenor.com/images/4c77471bb2cdbffd356e93ecd11ab0d4/tenor.gif
佢三高呀.....

引用:
原帖由 九隆X寨 於 2021-6-10 01:26 PM 發表

其實日日飲三杯清水係一個修養,冇乜人做到。
3杯?

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-6-10 02:10 PM 發表

即係咁,除非係素食者,否則,情原唔食都唔會食素糉,妳買之前應該問下佢意思,當然,佢應該客氣啲叫你拎走自己食,或者係妳走左之後先掉,唔應該發老皮。
我都有同老公商量下,老公話老爺身體愈嚟愈多問題,醫生都開到聲要戒口

引用:
原帖由 my-melody 於 2021-6-10 02:17 PM 發表

很好奇,素糉有咩食材在裡面
其實我哋買既糉都有好多食材喺入面,又有栗子,豆呀,菇,好豐富架

引用:
原帖由 香江人 於 2021-6-10 02:44 PM 發表

呢個新抱唔吊唔鬆脆,老爺食乜都管。
討好老爺,唔該買老爺中意的嘢。唔係買你自己中意的嘢。
如果老爺唔使戒口,我又點會買呢啲?你睇清楚內文先啦!

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-6-10 03:17 PM 發表

介口,唔等於要食素,你同你老公商量有鬼用?又唔係妳老公食,再者,假設妳一向唔食 榴槤,但妳老公忽然買返黎同妳講, 金枕頭黎架,好正好補架,咁妳會唔會食講極都唔明,底妳俾人鬧!
我地有睇過入麵食材啱唔啱佢食先買,再講,佢就算唔想食都唔使扔咗佢呀嘛?姐係人哋送野俾你,你當住人哋面咁樣做好咩?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-6-10 03:32 PM 發表

算吧,以前打仗無得食,宜家俾佢食吓啦。
唉,有時真係好難做,我都知好食既野唔健康多......

引用:
原帖由 強勁的🐴 於 2021-6-10 03:32 PM 發表

既然咁有孝心,不如多啲時間陪佢行山啦減三高
佢唔中意行山,最多落街散下步

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-6-10 05:58 PM 發表

今時今日你呢個新抱真係唔話得,咁孝順老爺.  可惜你個老爺不識抬舉,唔領情不特止,仲要發脾氣,係我就買梳蕉比佢算了!
做人新抱好難.... 好采奶奶比較明事理!

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-6-10 06:03 PM 發表

佢發脾氣你唔多好,但你都唔識做,應該買兩隻肥美鹹肉糉加兩隻素糉,咁咪平衡到囉。
事後有同老公傾,佢都冇諗過老爺咁大反應,之前有帶過佢去食素,明明佢都唔抗距,男人心有時都好海底針......

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2021-6-10 06:22 PM 發表

你應該先講解後上菜,叫佢試一下先。
你亦冇野值得嬲,因為你應該預咗佢唔鍾意。
其實冇預佢咁唔中意,因為都有帶過佢去素菜館,同埋我哋都有解釋,唉.......

引用:
原帖由 擾敵同仁 於 2021-6-10 06:38 PM 發表

其實都可以照買傳統糉架
唔好比佢一個人食晒咪得囉
同老爺講小吃多滋味嘛
唯有咁囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]