• 瀏覽: 15,487
  • 回覆: 118
果日同事問起大家下星期一正日做節定提早做節 (聽到黑人問號)
我問:做咩節?
同事:端午節囉
幾個同事 O 哂咀, 悼念屈原? 佢好出奇其他人係唔會端午節做節囉, 而佢屋企直情重陽會登高做節...

呢個都未算趣怪,最離奇佢話由細到大佢屋企清明節當日凌晨12點集合, 成個家族成員出車隊去上山掃墓!!

聽到都鬼疑!摸黑拎哂電筒頭燈上山, 咩玩法!  
好癲呀!我未聽過凌晨拜山囉!
大家屋企有咩習俗呀?

熱賣及精選
人地屋企事又關你事

夠唔夠太子站離奇

夜晚去拜山... 好猛!

我媽潔癖,出完街返去一定要涼沖換衫先可以入房或者坐梳化

有人年初一拜山

佢地覺得年初一係應該去父母"屋企"拜年

引用:
原帖由 杯中勿 於 2021-6-9 11:05 AM 發表

果日同事問起大家下星期一正日做節定提早做節 (聽到黑人問號)
我問:做咩節?
同事:端午節囉
幾個同事 O 哂咀, 悼念屈原? 佢好出奇其他人係唔會端午節做節囉, 而佢屋企直情重陽會登高做節...

呢個都未算趣怪,最離奇佢話由細到大佢屋企清明節當日凌晨12點集合, 成個家族成員出車隊去上山掃墓!!

聽到都鬼疑!摸黑拎哂電筒頭燈上山, 咩玩法!  :sm ...
你這樣說才更奇怪。

反而覺得你奇怪咯,各處鄉村各處例,你甘樣系以己度人,你未見過的風俗及你沒有甘樣風俗未代表個個都一樣,全球風俗何止百種,人家只是傳承自己的風俗有何奇怪呢?

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-6-9 11:43 AM 發表

人地屋企事又關你事
唔關我事架

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-6-9 11:51 AM 發表

我媽潔癖,出完街返去一定要涼沖換衫先可以入房或者坐梳化
未嘗唔係好事

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2021-6-9 12:11 PM 發表

有人年初一拜山

佢地覺得年初一係應該去父母"屋企"拜年
呢個都聽過既

引用:
原帖由 moon2004girl 於 2021-6-9 12:21 PM 發表

你這樣說才更奇怪。
覺得有趣, 睇下有無其他人都有類似特別習俗

各處鄉村各處例姐, 我鄉下客家人中秋前一個月內掃墓拜山。 換轉係鄉下地方凌晨拜山(過左1am 子時) 好平常。人地上去拜都未驚, 你仲驚

引用:
原帖由 古變出了金童 於 2021-6-9 12:34 PM 發表

反而覺得你奇怪咯,各處鄉村各處例,你甘樣系以己度人,你未見過的風俗及你沒有甘樣風俗未代表個個都一樣,全球風俗何止百種,人家只是傳承自己的風俗有何奇怪呢?
各處鄉村各處例, 覺得出奇放上黎大家傾下

端午節源於對惡日(即農曆五月,因仲夏瘟疫流行而得名)的禁忌,也是祭龍的節日,許多盛行於世的端午習俗都有驅瘟避疫的成分。雖然中國的端午節常視為紀念楚國詩人屈原與吳國忠臣伍子胥的節日,但不少習俗在之前即已流傳,而且不少學者如聞一多考證在屈原投江之前,吳越一帶已有端午節存在,認為這個習俗可能起源自吳越族[2]。

主題標籤 #端午節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]