• 瀏覽: 2,196
  • 回覆: 20
很多學校或多或少會有學生 欺凌 其他同學的問題。
很多學生因為年幼, 又或是內向的性格, 不懂得向大人和老師求助。
家長有時應該提醒孩子, 如果在學校被人欺負的時候, 就要警告那些同學,他會 向校長投訴。 然後 那些 同學應該就不敢欺負他了。
如果真的已經被欺負了, 叫孩子一定要向校長投訴和反應, 不要害怕向校長傾訴。
這樣 提醒您的孩子 一定能夠保護到他們。

熱賣及精選
唔係跟班主任投訴先咩, 咁快就玩到去校長嗰邊

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-6-9 06:54 AM 發表

很多學校或多或少會有學生 欺凌 其他同學的問題。
很多學生因為年幼, 又或是內向的性格, 不懂得向大人和老師求助。
家長有時應該提醒孩子, 如果在學校被人欺負的時候, 就要警告那些同學,他會 向校長投訴。 然後 那些 同學應該就不敢欺負他了。
如果真的已經被欺負了, 叫孩子一定要向校長投訴和反應, 不要害怕向校長傾訴。
這樣 提醒您的孩子 一定能夠保護到他們。
報串?揼多兩鑊。
被1個同學75唔係好大問題,被一堆同學 好似童黨之類75,就唔係咁簡單話同校長單聲就得囉。

引用:
原帖由 19天下 於 2021-6-9 06:06 PM 發表

報串?揼多兩鑊。
被1個同學75唔係好大問題,被一堆同學 好似童黨之類75,就唔係咁簡單話同校長單聲就得囉。
到了這個地步便要報警了

引用:
原帖由 19天下 於 2021-6-9 06:06 PM 發表

報串?揼多兩鑊。
樓主太天真
佢向校長投訴又點?
好多事係比人玩警察都理唔到
佢唔上體育堂? 求其襯打波時撞佢打佢 報警咩?
試過打街場 又條友起跳 一野踩到人地隻腳斷左
入左成個月院 報警可以點?

我讀書時有條友因為串串貢 大家互嘔 最後條友竟然去校長室投訴 攪到二個都比人罰
之後就好睇啦 成班人睇佢唔信眼 成年都比人玩 仲要比邊個玩都唔知
有時放生雞蛋落佢書包一野打爆佢
有時佢d聯絡方法比人貼哂出黎
收功課時 成本功課比人掉左
有次女學係混亂中比人用成支「快」子插左入眼
全班人都屈同一條友 不過好彩比人告
但之後冇一日冇比人玩 一年後精神有問題

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-6-9 07:58 PM 發表

到了這個地步便要報警了
孟母三遷,要轉校啊。

引用:
原帖由 19天下 於 2021-6-10 09:09 AM 發表

孟母三遷,要轉校啊。
其實小朋友比人欺凌 首先唔係投訴 轉校
而係睇下可唔可以幫到自己小朋友教佢去解決問題
唔通一世都唔識人情世故?
學校根本係一個社會既縮影
除非真係冇得解決 如果唔係家長最好唔好直接出面

學校啲老師如果係理嘅話就冇呢個問題。唯一方法就係轉校。

向校長投訴和反應

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-6-9 11:38 AM 發表

唔係跟班主任投訴先咩, 咁快就玩到去校長嗰邊
同意

從小培養孩子嘅反抗意識,遇到被欺負嘅情況,絕對唔得輕易原諒,否則孩子們潛意識里就唔會去反抗,導致校園欺凌越嚟越嚴重

校園欺凌真嘅很可驚

孩子從小嘅自我保護意識培養很重要

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]