• 瀏覽: 19,917
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
dse之後,一直幫人補習,呢2,3年都見識過唔少奇怪人/事

1. 遇過一個小學家長,第一日去補習時佢唔喺到,但佢叫個工人開住部ipad,成程經ipad睇住我點補習,我第2堂已經冇去,感覺好唔舒服。

2. 試過連踩8個鐘補習,幫同一個學生,我都攰,更何況係學生?

3. 學生詐病唔考試,家長幫手講大話。

4. 拒絕咗家長臨時要求補習的請求(因為要返學),佢問我可唔可以走堂幫佢個小朋友補習。

5. 試過幫個低收入家庭補習,上堂前傾好價錢(已收得比公價低),上完堂問我可唔可以打個折俾佢,最後無奈硬食。

6. 上堂前收到家長電話,要求我幫佢買野上嚟,有次仲叫我幫手買煙。

7. 補習當日去到門口按門鐘,先知小朋友出咗街,起碼要2個鐘後先返到屋企。

8. 上上下堂學生話肚餓,屋企又冇人,結果我親自落廚煮麵佢食,仲嫌我煮得淋。

9. 介紹個幼稚園小朋友俾我,叫我幫佢補習

10. 有個親戚想我免費幫佢個女補習,話幫我拎經驗。

有冇人遇到更奇怪既事?

熱賣及精選
果然經驗豐富🤣

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-1 03:53 PM 發表

1. 遇過一個小學家長,第一日去補習時佢唔喺到,但佢叫個工人開住部ipad,成程經ipad睇住我點補習,我第2堂已經冇去,感覺好唔舒服。

2. 試過連踩8個鐘補習,幫同一個學生,我都攰,更何況係學生?

4. 拒絕咗家長臨時要求補習的請求(因為要返學),佢問我可唔可以走堂幫佢個 ...
1. 當年我幫個初中生補習,時薪100蚊。有幾次見到佢阿媽响佢埋位補習前比100蚊佢,原來佢被補習都係收100蚊,好fair。

2. 有次幫個小學生補習,佢阿媽沖咗兩杯阿華田黎,我喝了一小口,鹹的,落錯了鹽了。個小學生這時扭計,不肯做功課,我說 咁啦 你飲咗杯阿華田就不用做功課啦,佢用[不敢相信這個事實]嘅眼神凝望住我,喝了一口華田之後大叫 阿媽呀。

3. 有次幫個中三女生補習,去到 佢阿媽話等等有滅蟲公司離,叫我同佢個女入房補 仲話會好大陣味 要柵埋門喎。嘩 唔係吓麻。

香港地真係乜人都有

之前d阿sir同我補習, 扯旗扯足一個鐘, 見到佢地都辛苦

p.s.我讀書時個樣同後生嘅周慧敏90%似

引用:
原帖由 19天下 於 2021-6-1 11:52 PM 發表

1. 當年我幫個初中生補習,時薪100蚊。有幾次見到佢阿媽响佢埋位補習前比100蚊佢,原來佢被補習都係收100蚊,好fair。

2. 有次幫個小學生補習,佢阿媽沖咗兩杯阿華田黎,我喝了一小口,鹹的,落錯了鹽了。個小學生這時扭計,不肯做功課,我說 咁啦 你飲咗杯阿華田就不用做功課啦,佢用[不敢相信這個事實]嘅眼神凝望住我,喝了一口華田之後大叫 阿媽呀。

3. 有次幫個中三女生 ...
阿華田嗰個好笑

引用:
原帖由 淑女 於 2021-6-2 02:07 PM 發表

之前d阿sir同我補習, 扯旗扯足一個鐘, 見到佢地都辛苦

p.s.我讀書時個樣同後生嘅周慧敏90%似
真的?

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-2 04:38 PM 發表

真的?
係呀!!
d阿sir見我得十幾歲, 以為我乜都唔知, 其實我一直留意住佢地下面, 有d仲用手不時㩒下條jer

其實我而家大左, 都覺得係完全無問題, 佢地好比心機教我的

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-1 03:53 PM 發表

4. 拒絕咗家長臨時要求補習的請求(因為要返學),佢問我可唔可以走堂幫佢個 ...
其實唔奇,
1,好多母親習慣全天候監控仔女同工人。
2,考試前衝刺冇計。
3,同事詐病,醫生都幫手。
4,有人正職請假,出去秘撈。
5,你可拒絕,商業糾紛。
6,增值服務。
7,一時忘記,或突發急事。
8,口味各異。
9,依家好多特殊小朋友,需要更多心思時間去教,學校冇甘多時間,家長冇甘多心思。
10,人之常情。
11,多謝分享。

有家長全程坐旁邊,爭住教,我成個鐘講左唔夠五分鐘,唔洗點做,又有錢收。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-6-3 12:39 AM 發表

其實唔奇,
1,好多母親習慣全天候監控仔女同工人。
2,考試前衝刺冇計。
3,同事詐病,醫生都幫手。
4,有人正職請假,出去秘撈。
5,你可拒絕,商業糾紛。
6,增值服務。
7,一時忘記,或突發急事。
8,口味各異。
9,依家好多特殊小朋友,需要更多心思時間去教,學校冇甘多時間,家長冇甘多心思。
10,人之常情。
11,多謝分享。
幼稚園都需要補習? 我覺得社會已變k 型

引用:
原帖由 無樓無尊嚴 於 2021-6-3 08:34 AM 發表

有家長全程坐旁邊,爭住教,我成個鐘講左唔夠五分鐘,唔洗點做,又有錢收。
咁你負責收錢

人多了,怪事也就多了。

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-3 11:03 AM 發表

幼稚園都需要補習? 我覺得社會已變k 型
或者,你了解下咩叫特殊學習需要。
佢地要大量時間去學習。
更重要,教者要多付出,更多時間,更多心機。

中學個陣個補習老師 同我補個半鐘玩電話玩足1個鐘頭15分鐘

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]