• 瀏覽: 20,351
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 FateSF 於 2021-6-4 10:54 PM 發表

最奇怪既事係一個幫人補習既人將好平常既事講成怪事
一件事情是否奇怪並不在於事情嘅本質,而在於其發生嘅時空。
穿漢服可以當作例子吧。如果廿年前我去補習見到個家長穿漢服,我會覺得好奇怪囉。

熱賣及精選
引用:
原帖由 19天下 於 2021-6-5 12:17 AM 發表

一件事情是否奇怪並不在於事情嘅本質,而在於其發生嘅時空。
穿漢服可以當作例子吧。如果廿年前我去補習見到個家長穿漢服,我會覺得好奇怪囉。
所以我個人覺得,呢D都係個人感官問題。就好似你講既漢服,同一時空同一地點,可以係反串,也有人覺得老土,同一件衫著係唔同人身上都有唔同效果。藝術、感官呢家野,太主觀,冇一個客觀標準,正如畢加索既畫一樣道理

引用:
原帖由 少洛 於 2021-6-4 03:53 PM 發表

師兄勁喎,67/68年代出生上到大學,應該都係成功人仕,我70年代都係初中(果陣屋邨成層樓30幾個細路,都係等2,3個上到大學,你仲要60年代)
謝謝. 我也是慈雲山屋邨長大 我們的年代是深信教育改變命運. 在我們的年代, 補習老師是受尊重的工作,

我見到這帖內, 很多是90後, 在90後的眼中, 我們應該是snobby senior, 我們霸佔在企業的中高層, 而和這個年代的思想脫節了.

引用:
原帖由 dougiewoodie 於 2021-6-5 12:52 AM 發表

謝謝. 我也是慈雲山屋邨長大 我們的年代是深信教育改變命運. 在我們的年代, 補習老師是受尊重的工作,

我見到這帖內, 很多是90後, 在90後的眼中, 我們應該是snobby senior, 我們霸佔在企業的中高層, 而和這個年代的思想脫節了.
我也是慈雲山長大,九十年代上大學,都認同八十年代上到大學班師兄好勁,

九十年代開始有六間大學簡,八十年代得港大中大,好似得三千個位左右,仲要那時會考人數再多啲,那時爭個大學位應該是好艱辛,對嗎?

引用:
原帖由 淑女 於 2021-6-2 02:07 PM 發表

之前d阿sir同我補習, 扯旗扯足一個鐘, 見到佢地都辛苦

p.s.我讀書時個樣同後生嘅周慧敏90%似
戇鳩~!!!!

引用:
原帖由 WangWangWai 於 2021-6-5 10:45 AM 發表

我也是慈雲山長大,九十年代上大學,都認同八十年代上到大學班師兄好勁,

九十年代開始有六間大學簡,八十年代得港大中大,好似得三千個位左右,仲要那時會考人數再多啲,那時爭個大學位應該是好艱辛,對嗎?
你講得對, 我考會考果年1984年, 全香港考生是170,825. 90年代平均考生是13萬. 1983/1984年的香港會考 是最多人考的年頭.

你講起艱辛, 我中學是英皇書院 沒有地鉄時 每天6點鐘半前起床 8點半前到學校, 3點半放學, 5點半回到慈雲山後去浸信會自修室, 9點半自修室關門回家吃晚飯. 星期六星期日再去自修室温書, 我屋企人為了專心讀書, 家中是沒有電視機, 所以我從來無睇電視劇 這便是我的中學生活.

但是相比國內, 我的年代不是很苦, 最少有飯吃 學校有枱有櫈 香港有教會, 慈善機構幫助窮人, 香港會考無得走後門. 所以見到這帖, 我忍不住回帖, 真是年代完全不同, 我的大學學費都是自己做補習, 去賣電腦 去教電腦賺回來, 我的年頭是有工作做便很開心.

不過, 這個年代的香港學生, 有他們的艱辛 他們要面對前路迷茫, 我的年代是很簡單目標, 做人心術端正, 大學畢業便世界大門為你而開.

我試幫一個會考惡補數,有時搭十五分鐘英文,
結果係佢唔記得去考Oral,實在無言

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-1 03:53 PM 發表

dse之後,一直幫人補習,呢2,3年都見識過唔少奇怪人/事

1. 遇過一個小學家長,第一日去補習時佢唔喺到,但佢叫個工人開住部ipad,成程經ipad睇住我點補習,我第2堂已經冇去,感覺好唔舒服。

2. 試過連踩8個鐘補習,幫同一個學生,我都攰,更何況係學生?

3. 學生詐病唔考試,家長幫手講大話。

4. 拒絕咗家長臨時要求補習的請求(因為要返學),佢問我可唔可以走堂幫佢個 ...
幫過一中五女補習,已在大廳補,佢母親仍每次全程啤住,驚死個女蝕底😂

引用:
原帖由 恐孵子 於 2021-6-1 03:53 PM 發表

dse之後,一直幫人補習,呢2,3年都見識過唔少奇怪人/事

1. 遇過一個小學家長,第一日去補習時佢唔喺到,但佢叫個工人開住部ipad,成程經ipad睇住我點補習,我第2堂已經冇去,感覺好唔舒服。

2. 試過連踩8個鐘補習,幫同一個學生,我都攰,更何況係學生?

3. 學生詐病唔考試,家長幫手講大話。

4. 拒絕咗家長臨時要求補習的請求(因為要返學),佢問我可唔可以走堂幫佢個 ...
相比樓主的經歷我都算幸運啦!
做咗家教15年也與不少家長做了朋友,學生幾乎都係從小教到大的🙏🏻感恩

引用:
原帖由 dougiewoodie 於 2021-6-5 05:28 PM 發表

你講得對, 我考會考果年1984年, 全香港考生是170,825. 90年代平均考生是13萬. 1983/1984年的香港會考 是最多人考的年頭.

你講起艱辛, 我中學是英皇書院 沒有地鉄時 每天6點鐘半前起床 8點半前到學校, 3點半放學, 5點半回到慈雲山後去浸信會自修室, 9點半自修室關門回家吃晚飯. 星期六星期日再去自修室温書, 我屋企人為了專心讀書, 家中是沒有電視機, 所以我 ...
以前的是只要肯努力 機會在等你;這年代的學生是努力了 也沒有機會,所以分別真的很大。

引用:
原帖由 公園熱情的魚蛋 於 2021-6-4 12:19 AM 發表

扯足個幾鐘 , 之後報廢咗
點解他們唔同你做深喉測試呢?

引用:
原帖由 WangWangWai 於 2021-6-4 01:21 PM 發表

讀大學時幫個中三女生補習,幾 cute style,補習時都有講有笑,時間好易過, 有日補習上到家,得佢一個人在屋企,補左一半,佢坐近我埃住我,可以感覺到她體溫,

大學時年紀血氣方剛,補習後半段我真係硬住幫佢補,好在當時理性勝過下體思想,冇事發生
你係危險人物

引用:
原帖由 gonazn 於 2021-6-4 09:32 PM 發表

我最後應承咗,個家長仲要話:吓,你真係肯補呀?

就係咁補咗一個暑假
你嗰時幾大?

引用:
原帖由 tenmillion 於 2021-6-6 12:24 AM 發表

我試幫一個會考惡補數,有時搭十五分鐘英文,
結果係佢唔記得去考Oral,實在無言
唔記得考試會唔會太離譜

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]