• 瀏覽: 2,015
  • 回覆: 19
我記得小學嗰時講到端午節會有幾樣嘢做「爬龍舟、食粽、掛菖蒲艾葉,遊龍舟水」

我諗好多人都唔知乜係掛菖蒲艾葉,其實就好似清明節咁會係門口掛柳一樣,端午節其實會係門口掛艾葉同菖蒲,但係家下好好好好好好好好少見,單純記起提下。

但係龍舟水近年好似好少人會去游,其實正宗遊龍舟水係要係有爬龍舟嘅水入面游,不過其實真係冇乜機會,好多時都係去海灘游下當係。

我爸爸係我細個嗰時年年都去游渡海泳,年紀開始大咗之後就去海灘游下水,呢四五年佢年齡大,身體都冇以前咁好,都係落下水浸下,游兩下已經唔夠力

見到爸爸咁,呢個父親節決定陪下佢去游龍舟水

有冇人都會去游水?話唔定有機會見到

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
熱賣及精選
引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-6-1 12:27 PM 發表

我記得小學嗰時講到端午節會有幾樣嘢做「爬龍舟、食粽、掛菖蒲艾葉,遊龍舟水」

我諗好多人都唔知乜係掛菖蒲艾葉,其實就好似清明節咁會係門口掛柳一樣,端午節其實會係門口掛艾葉同菖蒲,但係家下好好好好好好好好少見,單純記起提下。

但係龍舟水近年好似好少人會去游,其實正宗遊龍舟水係要係有爬龍舟嘅水入面游,不過其實真係冇乜機會,好多時都係去海灘游下當係。

我爸爸係我細個嗰時年年都去游渡海泳, ...
菖蒲艾葉真係冇聽過……
不過游水之前試過,不過係去泳池

引用:
原帖由 叮叮DiDong 於 2021-6-1 12:27 PM 發表

我爸爸係我細個嗰時年年都去游渡海泳, ...
以前啲人真係爬完龍舟跳落水

其實都係浸下水,邊會真游

菖蒲艾葉,我細個屋企會做

疫症搞到無水游,
真係好嬲,健康
差咗好很多。

.
引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2021-6-2 05:33 AM 發表

疫症搞到無水游,
真係好嬲,健康
差咗好很多。
家下海灘開返啦,不過唔知會唔會因為個差佬引起第五波又封……

呢年幾好多嘢都冇得做,真係有得做好做

引用:
原帖由 食神係我 於 2021-6-2 10:42 AM 發表

呢年幾好多嘢都冇得做,真係有得做好做
講到就死咁

返正都要給人家 不如先給爸爸 下先

親人的共同玩楽

咁熱,適合

輸到冇晒自信
你邊處游呀?

打風啊你冇得游la

主題標籤 #父親節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]