• 瀏覽: 20,917
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 03:59 PM 發表

其實 係咪 你正 生活在 "苦" 中呢 甚至 對 生你既 父母 都有點不滿 會問點解佢地要生你出嚟受苦

定還是思維上過份 居安思危

好多時 人 都要 有 正能量 ... 向好方面想 ... 否則 連 自己 既 生存動力 都無埋

好多人 就算 自己 活在苦中 ... 都 ...
未必係正唔正量.. 小朋友冇得揀出唔出世
你有得揀生唔生.. 認同生仔要考牌 唔係個個都心智成熟到可以教好個小朋友

另外,你冇能力冇一個好環境比佢,仲生佢出黎係自私。。。
以前就話天生天養,依家呢個世代唔得啦?!
見有朋友的小朋友讀屋村學校都被要催谷得勁,競爭唔係好大(講緊都冇打算讀名校)
幼稚園就識哂小學二年級的知識(因為隔離個個小朋友都識)

熱賣及精選
引用:
原帖由 萬家硬硬的豬豬 於 2021-6-2 03:36 PM 發表

咁結婚嚟做咩呢,,拍散拖咪仲好,了無牽掛
結婚一定要生仔架咩

生未必係好事,唔生又未必係壞事,各人有各人選擇,無咩話好定唔好。

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 03:59 PM 發表

其實 係咪 你正 生活在 "苦" 中呢 甚至 對 生你既 父母 都有點不滿 會問點解佢地要生你出嚟受苦

定還是思維上過份 居安思危

好多時 人 都要 有 正能量 ... 向好方面想 ... 否則 連 自己 既 生存動力 都無埋

好多人 就算 自己 活在苦中 ... 都 ...
系我成長過程唔算苦,當年最開心係考試,因為可以放早D落街玩。但依家D細路放學後仲要補習、琴棋書畫,相對上覺得佢地辛苦啫。

工作上,好多人為左工作而放棄生活,我都唔例外,所以先話除非你可以有足夠能力比佢做到佢想做嘅野,否則佢只會係另一個你。

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 白色的星 於 2021-5-31 10:45 PM 發表

我係上年檢查有卵巢問題,亦無男朋友,現在個肚突起,經常被街上嘅人話我有左。
我有其他病,其中一隻無食好耐嘅藥,醫生話:食過一次之後如果有左一係流產或畸
女人冇性生活好易有婦科病。

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 PM 發表

如題,會唔會覺得係一個遺憾?身邊朋友有啲都生左, 睇見人地家庭好似好完整, 自己又冇. 好矛盾.....

老公覺得我哋一直唔適合有小朋友,佢都覺得會好辛苦, 份工太忙。所以唔想夜晚返去再返第二份工.

本身自己性格中意周圍去同自由.
做對失去生育功能的JJ同袋口、晚晚鋤、唔知做乜的一對

人生冇完美

引用:
原帖由 waibean612 於 2021-6-2 04:12 PM 發表

未必係正唔正量.. 小朋友冇得揀出唔出世
你有得揀生唔生.. 認同生仔要考牌 唔係個個都心智成熟到可以教好個小朋友

另外,你冇能力冇一個好環境比佢,仲生佢出黎係自私。。。
以前就話天生天養,依家呢個世代唔得啦?!
見有朋友的小朋友讀屋村學校都被要催谷得勁,競爭唔係好大(講緊都冇打算讀名校)
幼稚園就識哂小學二年級的知識(因為隔離個個小朋友都識)
同意啊~生小朋友一定要長遠計劃。。。
如果唔係香港就唔洗有咁多家庭悲劇啦。。。
講真嗰句好多家長都唔識教小朋友你睇地鐵有幾多屁孩就知道啦

窮人就咪生仔啦! 害死下一代呀
個小朋友細個你又比唔到有質素嘅生活佢
到佢大個又要佢打份牛工養你地兩公婆
搞到佢身心都唔健康呀
唔好害左個小朋友
費時佢第時大個怨你一世

結婚後唔搵小3才是遺憾

引用:
原帖由 waibean612 於 2021-6-2 04:06 PM 發表

養兒防老呢個觀念已經過時。。。
佢地都有會自己家庭要照顧
如果生小朋友只係想自己老左有人照顧,好自私(另外冇人寫包單會照顧你,可能佢冇能力,又可能關係唔好,唔係就會有咁多獨居老人啦,有好多有仔女=冇仔女)
當然無保證㗎,不過我自己和兄弟姊妹都時時陪阿爸阿媽去睇醫生、入院,阿爸阿媽有乜事,幾兄弟妺可以商量。

有朋友只得一個人照顧患病父母,真係辛苦好多。

家下2021,想做父母嘅,對2041之後既世界有信心?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-6-2 05:31 PM 發表

當然無保證㗎,不過我自己和兄弟姊妹都時時陪阿爸阿媽去睇醫生、入院,阿爸阿媽有乜事,幾兄弟妺可以商量。

有朋友只得一個人照顧患病父母,真係辛苦好多。
你地都孝順,之前做義工去探獨居長者,好多話D仔女走哂外國/冇聯繫,老伴又過身,有咩事都冇人知。。。

不過家家有本難念的經,唔知係佢仔女不孝,定係本身關係差

即使有D孝順仔女,可能自己家庭都有負擔,未必有能力照顧父母

玩夠二人世界,年紀大咗,對大部份興趣亦無新意時,兩個面對面四邊牆兩眼望兩眼,物業錢財又有點點唔知留比邊個時,就會後悔當年唔生……

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]