• 瀏覽: 20,916
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 9個外圍的膠樽 於 2021-6-1 12:00 AM 發表

我有三個小孩, 我告訴你, 生左仔之後十幾年唔使指意有假期, 父母係沒day off的, 由其頭幾個月, 24 小時stand by, 人生好多野變得有顧慮, 但亦帶來比你無窮快樂, 看着他們成長, 和你分享生活的點點滴滴, 有苦有樂, 我有個朋友後生時候好唔鐘意小朋友, 但到了年紀有番咁上下看見朋友fb分享小朋友的生活, 畢業, 就開始好後悔, 亦有朋友有了小孩之後好後悔, 唔聽話, 頂心頂肺, ...
父母付出好大㗎,我個仔今年考DSE,我上年開始不斷刨佢其中兩個吾掂的科目和 past papers,終於趕得切喺考試前解答到佢所有吾明白嘅地方(佢已經有喺出面補習,成績仲係一般般)。
如果吾係有睇過溫過佢嘅課文,做父母只係能夠乾著急,又吾知點解佢吾及格,又吾知點幫佢。到我自己落埋戰場,我就可以提點佢要注意的事項。希望及格啦!

熱賣及精選
引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-6-2 11:08 AM 發表

其實麻麻,但未感受到自己生出來個感覺
就樓主這一句,可以有明確的答案。樓主千萬唔好去做人父母。養活另一個生命,不是一種想感受下就算的事。為人父母者係用自己的生命去養活另一個生命,係用自己人生去感染另一個獨立又無助的人生。是一條無回頭,不問回報,甚至用盡心血也似予期的決定,丈夫與妻子都應事先明白,孩子的將來首個二十年係倆老的辛苦期。未出世,妻子要有良好身心,倆人要認識胎教。。。。一直努力到孩子入了名校,陪上練乜練乜又幾年。。。。入了大學好理想學系才鬆一口氣。你會?

Canon 5D III, EF85 1.2L II, EF16-35 2.8L III, EF100 2.8 marco
EF300 4.0, EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
HTC U11+, AK120 MK2, Shure 846
唔生.
生小朋友唔係一句你鍾意/覺得完滿就生佢出黎.
我對自己人生都未足夠負得起責任,點對個小朋友嘅人生負責?!

有一天「我」字丟了一撇,成了「找」字,為找回那一撇,「我」問了很多人,那一撇代表什麼? 原來那一撇原本是個「一」,「一」但丟了,你再也「找」不到「我」
若兩公婆都要搵食,個小朋友唔係交畀姐姐就係四大長老去照顧,何必呢?

有小朋友嘅, 就有有小朋友嘅幸福, 而冇小朋友嘅, 就有冇小朋友嘅幸福, 做人, 要識隨遇而安

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 12:01 PM 發表

鍾意吾代表 吾使 佢受苦 ... 只希望 苦會有 回報 ...

有錢 當然 最好 ... 但人吾係有錢就得 ... 好多 富幾代都生活得吾開心 ... ...

無苦過 ... 就吾知乜野係 幸福 ...

生 ... 最怕 只係 病 ... 佢辛苦 ... 你亦吾好受 ... 但這點 ... 真係無得控制 ... 出生後才病 ... ...
「鍾意吾代表 吾使 佢受苦 ... 只希望 苦會有 回報

第一,受苦唔一定有回報。
第二、你想佢得到乜回報?

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-6-2 03:10 PM 發表

「鍾意吾代表 吾使 佢受苦 ... 只希望 苦會有 回報

第一,受苦唔一定有回報。
第二、你想佢得到乜回報?
受苦 當然 吾一定有 回報 ... 因這世界 是 不公平 ... ... 又或者係 世界 既 公平 不同 我們思想上認為既所謂 公平

所以 我係話 ... "希望" 苦 後 有回報

至於 回報 ... 對於 小弟 自己 ... 係 希望 工作後 有 收入 ... 而該 收入 足夠 生活 ... 不是單單 生存 ... 至於 生活 ... 當然 每個人 又有 不同 要求 / 層次 ...

每個人 都可以 有 不同 的 要求 / 標準 ... 但 如果確保 後人 有 比 別人 優質既生活 才 決定 生育 ... 咁你就真係吾好生 ... ... 因為 無野可以保證 ... 講真 ... 就算 你幾有錢都好 ... 打仗 / 天災 / 怪病 ... 你既後人一樣可以乜都無曬 ... 所以如果你既 思維 係要提供 你既後人 可以 過 佢想過既生活 ... 你千萬不要生育 ... 因為 不論你 地位、經濟 ... 如何 超班 ... 都無法保證 未來世界 如何 ... ... 甚至 如果 你既後人 以傷害別人 為快樂時 ... 難道你都支持嗎 ?

生育 有不同意義:
1. 世界觀 ... 要 延續 人類 這物種
2. 家庭觀 ... 要 延續 自己的 血統,承繼 產業
3. 自滿觀 ... 要 證明 自己 係 真正 既女人 / 男人,係 有 "能力" 既人
4. 未來觀 ... 把 生命 帶來 現世 ... 創造 未來
5. 宗教觀 ... 要生養 ... 管理大地
6. 經濟觀 ... 要勞動人口 ... 養兒防老
7. ... ... 可以繼續 思索 ... ... 每個人都可能有不同既 原因 選擇 生育 或 不生育

同時 ... 亦有 不少 係 乜都無諗 ... 新生命 只係 快樂 後 既 副產品 ...

小弟 都無生 ... 原因 係 小弟 不喜歡 "嘈" ... 但 小朋友 吾 "嘈" ... 就 好大機會吾正常 另外,小弟 經濟無法 維持 自己 想過既生活 同時 養多個人 ... 還有 吾想 承擔 "責任" ... 養難 ... 但 教育好一個人 更難 ... ... 眼見 街上 一大班 似人非人 既魔怪 ... 我不想成為 當中之一 既 製造者 ... 真心睇不起那班 養不教 既所謂 父母 ...

我的世界:
鐘錶網
咁結婚嚟做咩呢,,拍散拖咪仲好,了無牽掛

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 03:33 PM 發表

受苦 當然 吾一定有 回報 ... 因這世界 是 不公平 ... ... 又或者係 世界 既 公平 不同 我們思想上認為既所謂 公平

所以 我係話 ... "希望" 苦 後 有回報

至於 回報 ... 對於 小弟 自己 ... 係 希望 工作後 有 收入 ... 而該 收入 足夠 生活 ... 不是單單 生存 ... 至於 生活 ... 當然 每個人 又有 不同 要求 / 層次 . ...
既然係咁多不確定因素,又未必能為佢帶來快樂,係愛細路嘅,又點忍心生佢出黎受苦?

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
無錢同唔識教就吾好生。
加上人生是自己的,
唔好比啲爛鬼傳統思想箍住自己。

孟子曰,不孝有三,無後為大。

引用:
原帖由 Qic 於 2021-6-2 11:53 AM 發表

我覺得自己無責任心, 為免害了一個新生命, 因此決定不會生小孩.
承認自己 既 問題 ... 非常好 ... 反而有 得 救

吾知你幾多歲 ... 但如果還年青 ... 責任心 又可以 培養 ... 甚至 遇到 另一半後 ... 如果 大家 都有心 想 組織 家庭 ... 因為 你知自己 既問題 ... 反而有更大機會 成為 負責任 既 家長

好多野 都係 見步行步 ... 吾生係好簡單既決定 ... 但生吾生係兩個人既事 ... 如你家族有錢 ... 更可能係 兩班人 既事 ... 如果 你真係決定吾生 ... 咁一開始 拍拖 就要 講清楚 ... 吾好浪費雙方時間

我的世界:
鐘錶網
引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-6-2 03:38 PM 發表

既然係咁多不確定因素,又未必能為佢帶來快樂,係愛細路嘅,又點忍心生佢出黎受苦?
其實 係咪 你正 生活在 "苦" 中呢 甚至 對 生你既 父母 都有點不滿 會問點解佢地要生你出嚟受苦

定還是思維上過份 居安思危

好多時 人 都要 有 正能量 ... 向好方面想 ... 否則 連 自己 既 生存動力 都無埋

好多人 就算 自己 活在苦中 ... 都會生育 ... 因為 生育 本身 有 "未來" 既 意思 ... 新生命 可以 創造未來 ... 自己苦 ... 但 新生命 ... 新世界 可以 幸福 ... ...

一個人 苦吾苦 ... 除了 現實 影響 ... 更多係受 心態 影響 ... 即係 半杯水 問題 ... 你要 感恩 有 半杯水 定係 埋怨得返半杯 你感恩現在擁有既 定不滿別人比你多

教育 ... 其中之一 就係傳授 價值觀 ... 吾知足 ... 你幾富有都係吾開心 ... 因為 總有人 比你更富有 ... 總有D野係 人有你無 ... ... 最簡單 ... 愛情 ... 難道你要 全世界既 異性 都愛上你才滿足

愛一個你愛佢 ... 佢又愛你 既 已足夠 ... 你愛佢 ... 但佢吾愛你既 ... 你理得佢咁多

我的世界:
鐘錶網
引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-5-31 05:23 PM 發表

有些人後生時吾想生,到四五十歲後悔無生,尤其是當他們開始擔心年老之後無人照顧。
養兒防老呢個觀念已經過時。。。
佢地都有會自己家庭要照顧
如果生小朋友只係想自己老左有人照顧,好自私(另外冇人寫包單會照顧你,可能佢冇能力,又可能關係唔好,唔係就會有咁多獨居老人啦,有好多有仔女=冇仔女)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]