• 瀏覽: 20,915
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
其實樓主認為人一生快樂嗎?你個小朋友會經歷同你差不多既人生,又或者會好少少,如你認為滿意自己既人生,你想佢經歷一次,就生啦~

熱賣及精選
引用:
原帖由 點解要話你知 於 2021-6-1 01:46 PM 發表

了解自己適唔適合生小朋友 , 唔適合就唔生 , 無謂害自己同小朋友 , 從來都唔覺得有小朋友家庭就會完整D , 始終有夫婦長久生活落來性格不合想分開但又為著小朋友而又焗住生活埋一齊
你都講得好啱,我身邊已經有好多人離左婚,聽都有6-7對.      為咗照顧小朋友同對方拉拉扯扯.
到最後都係為小朋友唔感去搵另一個, 因為覺得比/承諾唔到啲咩人哋.

引用:
原帖由 隔夜水龍頭 於 2021-6-1 06:41 PM 發表

唔想結婚添  港女真係零分
都唔係全部都係咁既,不過男人單身%高過女人

引用:
原帖由 Housey 於 2021-6-1 07:19 PM 發表

太危險了
30歲前唔生
以後就不好再諗
都係既!都係宣洩下🙏

睇你鍾唔鐘意細路

引用:
原帖由 rebeccakwok 於 2021-6-2 10:39 AM 發表

睇你鍾唔鐘意細路
其實麻麻,但未感受到自己生出來個感覺

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 PM 發表

如題,會唔會覺得係一個遺憾?身邊朋友有啲都生左, 睇見人地家庭好似好完整, 自己又冇. 好矛盾.....

老公覺得我哋一直唔適合有小朋友,佢都覺得會好辛苦, 份工太忙。所以唔想夜晚返去再返第二份工.

本身自己性格中意周圍去同自由.
因為人有 你要有 ... D細路又吾生性 ... 又有病 ... 到時你就真係 遺憾

生吾生 ... 重點 要 睇 你兩個 :
1. 鍾意細路 ? ... 但細路好快就吾係細路 ... 可以係 惡魔
2. 你兩個有無責任心 ? ... 吾係一日半日 ... 係你地既 一世
3. 經濟能力  ... 雖然 養人 吾一定要好多錢 ... 但萬一有病 ... 又真係可以 燒銀紙 ... 取決於你想點樣養 ... 生完人有你有就算 ... 定想 栽培 佢

真係想生 ... 就兩個 想 / 計 清楚 ... 不過 ... 仲要算多樣 ... 好多人想生都生吾出 ... ... 真係想要 就 兩個人 開始 計劃。

我的世界:
鐘錶網
引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 PM 發表

如題,會唔會覺得係一個遺憾?身邊朋友有啲都生左, 睇見人地家庭好似好完整, 自己又冇. 好矛盾.....

老公覺得我哋一直唔適合有小朋友,佢都覺得會好辛苦, 份工太忙。所以唔想夜晚返去再返第二份工.

「所以唔想夜晚返去再返第二份工」

全對,仲要做10幾年同大家都吃力不討好!

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 11:49 發表

因為人有 你要有 ... D細路又吾生性 ... 又有病 ... 到時你就真係 遺憾

1. 鍾意細路 ? ... 但細路好快就吾係細路 ... 可以係 惡魔
2. 你兩個有無責任心 ? ... 吾係一日半日 ... 係你地既 一世
3. 經濟能力  ... 雖然 養人 吾一定 ...
我覺得自己無責任心, 為免害了一個新生命, 因此決定不會生小孩.

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2021-6-2 11:49 AM 發表

3. 經濟能力  ... 雖然 養人 吾一定 ...
其實如果真係鍾意細路,更加唔會生,功課、考試、運動、無興趣嘅興趣班,如果你真鍾意細路,點忍心見佢受苦?除非你有大筆遺產可以比佢只做佢想做嘅事!

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-6-2 11:55 AM 發表

其實如果真係鍾意細路,更加唔會生,功課、考試、運動、無興趣嘅興趣班,如果你真鍾意細路,點忍心見佢受苦?除非你有大筆遺產可以比佢只做佢想做嘅事!
鍾意吾代表 吾使 佢受苦 ... 只希望 苦會有 回報 ...

有錢 當然 最好 ... 但人吾係有錢就得 ... 好多 富幾代都生活得吾開心 ... ...

無苦過 ... 就吾知乜野係 幸福 ...

生 ... 最怕 只係 病 ... 佢辛苦 ... 你亦吾好受 ... 但這點 ... 真係無得控制 ... 出生後才病 ... ...

我的世界:
鐘錶網
窮人生仔正仆街

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 發表

一世人流流長慢慢未遲呀!

動物天性會想生,
理性智慧唔洗生!

個人意見
你有樓未
工人每月8000蚊
補習每月8000蚊
小朋友自己開支 4000蚊  衣  食  行  
有無呢多餘的20000蚊  
生仔金錢不能少

我無耐性  無時間  又無多餘錢  唔生都無後悔

提示:支持鍵盤翻頁左 右