• 瀏覽: 20,914
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
女。。。結婚前已說好。

熱賣及精選
引用:
原帖由 miniblock 於 2021-6-1 12:29 PM 發表

女。。。結婚前已說好。
咁平時有咩做多?

工作本身忙,放咗工都攰。星期六,日,睇吓電視,電影,睇書,約朋友食吓飯。時間都好容易過。

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-6-1 12:24 PM 發表

就40
咁老唔好生啦!

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-6-1 12:23 PM 發表

有兄弟姊妹但唔結婚,冇合適伴侶。
係要考慮好多野...我地都各自好忙有好多野做。
其實講真唔算太鐘意細佬仔,要全心全意咁付出我同老公都覺得好辛苦....其實都唔會生多, 但個人有少少struggle !!!!! 唔知你明唔明白
死後D$諗住比邊果

了解自己適唔適合生小朋友 , 唔適合就唔生 , 無謂害自己同小朋友 , 從來都唔覺得有小朋友家庭就會完整D , 始終有夫婦長久生活落來性格不合想分開但又為著小朋友而又焗住生活埋一齊

香港咁既時勢都唔敢生啦
一個就咁忙
一個咁重自由
長輩冇逼你地咪冇問題
另外有時你想生都未必咁容易

我好鍾意小朋友 要生嘅時候後生都可以生 但係生小朋友唔單單位自己 仲有小朋友嘅成長將來 到底有冇一段幸福嘅婚姻好嘅爸爸媽媽 足夠嘅經濟能力呢 我前度本身有個仔 成同講佢上三個女 但係我就同佢講我咁鬼樣衰生女唔好 女仔唔靚好大鑊㗎 冇一個幸福嘅家庭 可靠嘅父母 足球嘅能力心力 唔好為生而生為鍾意而生 咁只會帶畀下一代嘅痛苦 之後為咗滿足自己嘅私慾又或者希望養兒防老咁樣好自私 有愛心有同心都可以 施予 備啲 缺乏家庭溫暖 缺乏照顧嘅人身上 無論 老幼 定寵物 都需要好多愛心同照顧 唔一定要生小朋友小朋友係可以為你帶來無窮快樂 亦都可以為你帶來無窮擔憂 可能我自小就要面對好多呢啲即是我有機會都唔可以再分出嚟唔係分薄咗我啲細嘅愛同照顧 佢哋係寄出之物大家都控制唔到 如果我生咗之後或者交咗之後遺下佢哋會好慘 佢哋需要我

引用:
原帖由 海灣可愛的水樽 於 2021-6-1 03:36 PM 發表

我好鍾意小朋友 要生嘅時候後生都可以生 但係生小朋友唔單單位自己 仲有小朋友嘅成長將來 到底有冇一段幸福嘅婚姻好嘅爸爸媽媽 足夠嘅經濟能力呢 我前度本身有個仔 成同講佢上三個女 但係我就同佢講我咁鬼樣衰生女唔好 女仔唔靚好大鑊㗎 冇一個幸福嘅家庭 可靠嘅父母 足球嘅能力心力 唔好為生而生為鍾意而生 咁只會帶畀下一代嘅痛苦 之後為咗滿足自己嘅私慾又或者希望養兒防老咁樣好自私 有愛心有同心都可以  ...
謝謝分享!我覺得生仔比結婚重大件事。

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-6-1 04:55 PM 發表

謝謝分享!我覺得生仔比結婚重大件事。
生仔除咗係自己同另一半決定嘅事之外 亦都係得一個新生命嚟到呢個世界嘅決定 如果冇足夠嘅 良好嘅婚姻 優良嘅環境 好好嘅愛食適當嘅教育 冇呢啲真係唔好生小朋友 為生而生只會 害咗下一代 而且養兒防老 喺而家呢個年代已經不合時宜

自己都頂唔順個世界咁潤樣, 唔生+1

唔想結婚添  港女真係零分

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 PM 發表

如題,會唔會覺得係一個遺憾?身邊朋友有啲都生左, 睇見人地家庭好似好完整, 自己又冇. 好矛盾.....

老公覺得我哋一直唔適合有小朋友,佢都覺得會好辛苦, 份工太忙。所以唔想夜晚返去再返第二份工.

本身自己性格中意周圍去同自由.
出生率0.1%都冇

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-6-1 12:24 PM 發表

就40
太危險了
30歲前唔生
以後就不好再諗

唔開心 想搵個人傾下計都冇

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]