• 瀏覽: 20,913
  • 回覆: 273
  • 追帖: 7
唔生無問題
生左……金錢……教育(情緒控制)……佢可能話你做乜生佢出黎

熱賣及精選
引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 09:02 PM 發表

唔識講內心嘅感受,好似比起其他人生命裡少左樣野
各有各好, 同事兩公婆都多病痛, 一早協議吾生, 而家養隻狗仔, 一樣開心。

另一個, 老公獨子, 一定要生, 生完女再生仔, 辛苦d,日日見佢同個女講電話又好sweat😬

引用:
原帖由 袋中純情的膠袋 於 2021-5-31 12:13 PM 發表

如題,會唔會覺得係一個遺憾?身邊朋友有啲都生左, 睇見人地家庭好似好完整, 自己又冇. 好矛盾.....

老公覺得我哋一直唔適合有小朋友,佢都覺得會好辛苦, 份工太忙。所以唔想夜晚返去再返第二份工.

本身自己性格中意周圍去同自由.
你幾歲?

我有三個小孩, 我告訴你, 生左仔之後十幾年唔使指意有假期, 父母係沒day off的, 由其頭幾個月, 24 小時stand by, 人生好多野變得有顧慮, 但亦帶來比你無窮快樂, 看着他們成長, 和你分享生活的點點滴滴, 有苦有樂, 我有個朋友後生時候好唔鐘意小朋友, 但到了年紀有番咁上下看見朋友fb分享小朋友的生活, 畢業, 就開始好後悔, 亦有朋友有了小孩之後好後悔, 唔聽話, 頂心頂肺, 所以我以上講左等如沒講, 生到生性的孩子喜多過苦, 生到過唔生性的, 你喊都無謂

我會考慮有無能力照顧先,香港養小朋友唔容易,錢、教育開支大。睇吓有冇良好基因,基因唔好遺傳下一代唔健康或其他問題生嚟害咗佢,比唔比到幸福佢、環境、住屋、教育、倆夫婦感情穩唔穩健,會唔會成日鬧交?如果夫婦關係唔好都唔建議生,本身有多少兄弟姊妹?老咗是但一個走先有親人記托嚟睇吓你? 過多十年廿年都係二人共處會否悶或變質?

睇咗條片先討論

我的生涯規劃
https//[url=youtu.be/jSHjvMnMpoO]youtu.be/jSHjvMnMpoO[/url]

首先生仔女要小心啲依家啲敎育、網上敎育⋯⋯
網上見到一班小學生拍片 討論點先可以出人頭地
1)炒閃卡
2)努力讀書一考到好成績要父母同佢食M仔 食到佢地生癌症 死咗d財產就係佢
3)求神拜佛都唔好有細佬/細妹 多一個 分少一半

點解我會好想生,,一直生。可惜冇錢養

諗下諗下就四十。

諗住唔生,點之又唔小心有咗,生完一個又想生多一個。
但最有趣就係當你想生先發覺原來生痔瘡仲易過有B喎。
所以有啲野唔係你想有就有無就無。

唔生點解唔拍拖呢。。。結婚甘麻煩。。。

Oman~
咁既時勢生黎累人累己

引用:
原帖由 Kati21 於 2021-6-1 12:23 AM 發表

我會考慮有無能力照顧先,香港養小朋友唔容易,錢、教育開支大。睇吓有冇良好基因,基因唔好遺傳下一代唔健康或其他問題生嚟害咗佢,比唔比到幸福佢、環境、住屋、教育、倆夫婦感情穩唔穩健,會唔會成日鬧交?如果夫婦關係唔好都唔建議生,本身有多少兄弟姊妹?老咗是但一個走先有親人記托嚟睇吓你? 過多十年廿年都係二人共處會否悶或變質?
有兄弟姊妹但唔結婚,冇合適伴侶。
係要考慮好多野...我地都各自好忙有好多野做。
其實講真唔算太鐘意細佬仔,要全心全意咁付出我同老公都覺得好辛苦....其實都唔會生多, 但個人有少少struggle !!!!! 唔知你明唔明白

引用:
原帖由 巴山風雨 於 2021-5-31 11:45 PM 發表

你幾歲?
就40

引用:
原帖由 白色的星 於 2021-5-31 10:45 PM 發表

我係上年檢查有卵巢問題,亦無男朋友,現在個肚突起,經常被街上嘅人話我有左。
我有其他病,其中一隻無食好耐嘅藥,醫生話:食過一次之後如果有左一係流產或畸
Feel so sorry!!! 🙏🙏🙏

引用:
原帖由 miniblock 於 2021-5-31 10:25 PM 發表

唔鍾意小朋友,所以無諗過生。亦都唔後悔。
你係男定女?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]