• 瀏覽: 5,897
  • 回覆: 109
本身我阿媽就好鍾意煮飯同整嘢食,本身都成日整大兜,食唔晒都係常事……
今年唔知做乜,佢上星期已經開始整糉,咁往年都有整,都係三四十隻送出去,自己就留十隻左右,但係今年佢好似整上癮咁,成個露台都掛滿糉……
我原本以為啲親戚朋友今年要多啲糉,所以我媽媽包多啲,點合佢話唔係,只係想包,所以包……
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
就算送五十隻出去,佢哋食十隻,我仲有四十隻呀!!!!
已經預備成個六七月都係食糉做 LUNCH

熱賣及精選
引用:
原帖由 成功不在望 於 2021-5-27 04:47 PM 發表

本身我阿媽就好鍾意煮飯同整嘢食,本身都成日整大兜,食唔晒都係常事……
今年唔知做乜,佢上星期已經開始整糉,咁往年都有整,都係三四十隻送出去,自己就留十隻左右,但係今年佢好似整上癮咁,成個露台都掛滿糉……
我原本以為啲親戚朋友今年要多啲糉,所以我媽媽包多啲,點合佢話唔係,只係想包,所以包……
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
就算送五十隻出去,佢哋食十隻,我仲有四十隻 ...
慳咗一個月午飯錢,40 隻,可能晚飯錢都唔洗

引用:
原帖由 成功不在望 於 2021-5-27 04:47 PM 發表

成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
記得,去到五月可能已經 200 隻,BOOK 定醫生

D呀媽係咁 , 我老媽子 又係呢D人 , 一到D大時大節, 一定係咁係咁整年糕 蘿蔔糕 包糉 派比親戚

D粽可以擺咁耐

好幸福呀 我都想食粽

引用:
原帖由 KarinaLai 於 2021-5-27 07:13 PM 發表

D粽可以擺咁耐
雪住佢應該得掛

留一只畀我

勤勞的母親

引用:

成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
DIY?  
可賣給我。

人們總是把幸福解讀為{有}, 有房 有錢 有权。但幸福其实是[無] 无憂 无慮 无病 无災 有, 多半是做給別人看的無, 才是你自己的。
引用:

成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
成百隻呀!!!!
呢啲叫做人情味

百冇真係有心

藍精靈, 十分勁, 反黃滅黑真博命
我又要🤩

我想食都有得食

引用:
原帖由 Moncookiecook 於 2021-5-27 08:05 PM 發表

好幸福呀 我都想食粽
我都想🤭

主題標籤 #端午節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]