• 瀏覽: 14,342
  • 回覆: 118
係小朋友戒奶之後,我哋一直有控制小朋友個飲食時間,比時唔會比佢食糖飲可樂,一來唔想小朋友食太多糖,二來想佢養食良好飲食習慣,唔會因為食太多零食搞到食唔到正餐,個腸胃都好啲。

奶奶有時會過嚟同阿B玩,呢個我贊成,奶奶得呢粒孫,都明白佢想錫到燶。我已經有同佢講過飲食時間呢個問題,都叫奶奶唔好比咁多零食佢食
不過我發現阿B次次同奶奶出去玩之後,都唔願食飯話飽,我原本以為係天氣熱,冇胃口。前幾日,阿B成日食飯嗰時話要飲可樂,我先開始覺得有問題,因為之前冇試過。
之後忍唔係質問奶奶,講緊係要質問佢,因為之前問極佢都話冇,佢先肯同我講……
原來佢次次出去,都會買好多糖比阿B食,仲會買可樂比阿B飲,有時自己煲完湯都迫阿B飲兩三碗大人都飲唔到兩三碗,更何況小朋友……
呢次真係嬲嬲地……已經決定成個月唔會比奶奶見阿B了

熱賣及精選
引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-5-27 03:07 PM 發表

係小朋友戒奶之後,我哋一直有控制小朋友個飲食時間,比時唔會比佢食糖飲可樂,一來唔想小朋友食太多糖,二來想佢養食良好飲食習慣,唔會因為食太多零食搞到食唔到正餐,個腸胃都好啲。

奶奶有時會過嚟同阿B玩,呢個我贊成,奶奶得呢粒孫,都明白佢想錫到燶。我已經有同佢講過飲食時間呢個問題,都叫奶奶唔好比咁多零食佢食
不過我發現阿B次次同奶奶出去玩之後,都唔願食飯話 ...
D老人家成日講大話,叫D後生點相信得過佢地!他們非但不是寶,而是計時炸彈多D!唉~

非常同意
我外母都當個個孫都係玩具, 未名一歲就餵可樂, 雪糕, 棉花糖.
好彩我個仔乜都唔食, 但人地個女就食唔少了,
當住面都咁樣, 如果睇唔到的話, 
分分鐘譚仔都食過

引用:
原帖由 一點兩點 於 2021-5-27 03:07 PM 發表

細細個飲可樂,大個好易糖尿

我都諗緊決定開唔開帖

臨兵鬥者皆陣列在前
          丸attack 🤗
引用:

咁細個飲可樂??
D牙仔會唔會蛀爛架

引用:
原帖由 急焦浪漫的蛋 於 2021-5-27 05:21 PM 發表

咁細個飲可樂??
D牙仔會唔會蛀爛架
可樂酸性強,而飲得多會牙會脆

引用:

幾件事。
1,飲湯,係小朋友自己肯飲,又唔見你迫到個仔食飯?佢都識講冇胃口架。
2,老人用錯方法錫孫,係要同老人溝通,再錯都應該同老公講,等老公同奶奶講。
3,小朋友都有意願,好似樓上都有人回自己仔女唔好甜。
4,放鬆D,小朋友實會有行差錯時,有冇人引誘係其次,你的心態,你的再教導先係重點。幾時到返學,拍拖?放鬆D啦。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-5-27 06:09 PM 發表

幾件事。
1,飲湯,係小朋友自己肯飲,又唔見你迫到個仔食飯?佢都識講冇胃口架。
2,老人用錯方法錫孫,係要同老人溝通,再錯都應該同老公講,等老公同奶奶講。
3,小朋友都有意願,好似樓上都有人回自己仔女唔好甜。
4,放鬆D,小朋友實會有行差錯時,有冇人引誘係其次,你的心態,你的再教導先係重點。幾時到返學,拍拖?放鬆D啦。
同呢類怪獸港媽講道理冇用的,總之佢個小王子大9 晒,呀嫲同個孫玩,都會害死個小王子ga

我有自住樓,又有收租樓。
係咪玩嘢呀奶奶

你唔鬧佢,佢就唔會怕認,怕先會講大話

將心比心,你地細個鐘唔鐘意食糖飲汽水?

重衰過俾米奇藥佢食

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-5-27 06:59 PM 發表

同呢類怪獸港媽講道理冇用的,總之佢個小王子大9 晒,呀嫲同個孫玩,都會害死個小王子ga
難教都盡量教。
救一個得一個。

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-5-27 06:59 PM 發表

呢類女人實會有野挑剔到D老人家

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]