• 瀏覽: 1,585
  • 回覆: 19
  • 追帖: 2
小學引導孩子自覺性很很重要,要不然整日嘅監督,弄得大人累,孩子累,心力憔悴。

熱賣及精選
培養學習興趣,仲要畀于鼓勵。

首先要從小培養孩子嘅專注力以及獨立自主嘅能力,而且家長唔好從小養成陪讀嘅習慣

同意, 不過, 非常困難, 莫講話自動自覺, 跟少啲都偷笑

培養孩子的興趣很重要呀

多鼓勵, 少責罵
使他感到讀書快樂, 才會自動自覺去讀書.
常責罵他成績不好,孩子讀書會不快樂.

少責罵

多鼓勵, 少責罵,培養孩子的興趣

講得好,且就算睇到某幾科成績唔好,家長都要睇全部,將好的一面讚揚,之後細心將唔好既地方什樣改進,這樣孩子就更唔會怕咗學習. 且更不需要用其他孩子去比較,想要孩子學習好,"快樂"是很重要. 快樂唔係衹得HAPPY SCHOOL才可以,HAPPY FAMILY也佔很大因素.

引用:
原帖由 井底粗俗的牛 於 2021-5-25 04:38 PM 發表

小學引導孩子自覺性很很重要,要不然整日嘅監督,弄得大人累,孩子累,心力憔悴。
教育局有問題 學校又有問題,
唔睇書 只讀書 ,一日做1X樣功課 根本唔合邏輯  所有人都只  操PAST PAPER  練習 根本唔會用腦,

一畢業就失業,再講 教育局 自己都唔肯認自己 有問題 已經係一個好嚴重問題。
         ~知恥近乎勇~有問題都應該反省掛。

又推俾家長 請自己投訴學校 學校都係跟指令 要投訴應該投訴 教育局啦

個制度 用於 80年代 就合適 因為 上一代 少人讀過書
宜家2021年 今日1蚊同80年代1蚊都唔同啦。

功課多唔係問題 但全部都係 超標題目 就係大問題。

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-5-31 03:16 PM 發表

講得好,且就算睇到某幾科成績唔好,家長都要睇全部,將好的一面讚揚,之後細心將唔好既地方什樣改進,這樣孩子就更唔會怕咗學習. 且更不需要用其他孩子去比較,想要孩子學習好,"快樂"是很重要. 快樂唔係衹得HAPPY SCHOOL才可以,HAPPY FAMILY也佔很大因素.
唔使科科好 合格就得 特別一科好 已經可以當目標 為將來準備。
科科好都唔見得有前途 只係叫做有選擇囉!

引用:
原帖由 井底粗俗的牛 於 2021-5-25 04:38 PM 發表

離不開的都是書
首先佢要見到字 唔怕先有下一步。
所以唔使逼。
家境好少少 就書 咭 機 不離屋
窮就電視台 報紙煎紙
去酒樓都要小朋友 睇得明 先有得食 (><)

我的用意係用將好那科讚揚,唔好咩都指向成績差嗰啲,就算成績差那些,內裡總有些地方孩子係做對,那都可以讚揚,除非全部錯晒零雞蛋,咁父母都要諗下咩原因,不用一開始就責罵,孩子快樂學習既動力源於家長~~

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]