• 瀏覽: 1,742
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
佢小二,完全掌握唔到d英文,數學又成日計錯,唔知會否第日一事無成,連養活自己都唔行!

熱賣及精選
點先算夠“養活自己” ?
長期以下生活接受到嗎?
5年儲錢買樓俾首期
好彩上左車,起碼要供多20年
早餐食麵包$10
午餐兩餸車仔面$30
晚餐自己煮$20

引用:
原帖由 man30 於 2021-5-19 11:18 AM 發表

點先算夠“養活自己” ?
長期以下生活接受到嗎?
5年儲錢買樓俾首期
好彩上左車,起碼要供多20年
早餐食麵包$10
午餐兩餸車仔面$30
晚餐自己煮$20

你唔使比錢我,你自己三餐攪掂,有自己屋住就可以。

結唔結婚冇所謂。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-19 10:25 AM 發表

佢小二,完全掌握唔到d英文,數學又成日計錯,唔知會否第日一事無成,連養活自己都唔行!
其實小朋友先果二年級唔好咁快下結論。我覺得要花多啲時間了解吓發生咩事?純粹吾鐘意讀書?上堂聽吾明老師?上堂坐吾定同專心唔到?有冇同小朋友/老師傾過?有冇諗吓點咩協助佢學習?如果以上樣樣都做咗應該大概知道咩事。再冇頭水的話,我建議聯絡學內社工傾傾,話吾定佢可以幫忙!條條大路通羅馬,加油呀樓主!💪💪

小二咋喎,讀書唔等如搵錢

引用:
原帖由 晨中遇上你 於 2021-5-20 06:38 AM 發表

小二咋喎,讀書唔等如搵錢
其實我諗到一句說話,唔知你認唔認同呀?

其實只要佢係正正常常,佢一定搵到啲自己生存嘅方法, 呢個係本能,其實又唔使咁擔心!係咪?

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-19 10:25 AM 發表

即使無心讀書都要有基礎,否則將來連考體能既工作都唔夠人爭

.    @@@
   (  •̀ω •́  )::       ∧_∧  つ≡つ     
   へ__  / /:: (     `  Д´)=つ≡つ
(_\\  ミ)/::  (っ ≡つ=つ
  | `-イ::     |   /
  /y  ):: (   ヽノ
 //  /::      ノ>ノ
從來成績跟成功冇必然嘅關係.
不過, 小二啲英文, 數學, 好淺咋喎, 樓主, 你要搞清楚為什麼小朋友連咁淺嘅嘢都做唔掂, 唔專心? 壓力太大?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-5-20 03:31 PM 發表

從來成績跟成功冇必然嘅關係.
不過, 小二啲英文, 數學, 好淺咋喎, 樓主, 你要搞清楚為什麼小朋友連咁淺嘅嘢都做唔掂, 唔專心? 壓力太大?
佢份人唔專心、心散囉!
原因不詳!

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-5-20 03:51 PM 發表

佢份人唔專心、心散囉!
原因不詳!
緊有原因嘅, 樓主, 如果唔搞掂個源頭, 比佢讀雞精班都冇用

引用:
原帖由 tin118 於 2021-5-20 11:33 AM 發表

即使無心讀書都要有基礎,否則將來連考體能既工作都唔夠人爭
一定有工做

仲細個可以慢慢培養嘅

引用:

九成唔會係成功人仕!唔好彩比啲黃屍曱甴羣咗,人生更精彩!

教育是個長期的過程

搞清楚為什麼小朋友連咁淺嘅嘢都做唔掂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]