• 瀏覽: 1,120
  • 回覆: 9
D 鑲金既玉器有手鍊,介指,同埋一d 鑲咗紅寶石既金介指…但本身無單,因為係媽媽留俾我既,但款式太舊想賣咗佢套現…但又唔知拎邊度賣會有高價錢同唔會壓價。唔知師姐們有無分享呢?先謝謝分享

熱賣及精選
引用:
原帖由 快樂平實人 於 2021-5-12 01:36 PM 發表

D 鑲金既玉器有手鍊,介指,同埋一d 鑲咗紅寶石既金介指…但本身無單,因為係媽媽留俾我既,但款式太舊想賣咗佢套現…但又唔知拎邊度賣會有高價錢同唔會壓價。唔知師姐們有無分享呢?先謝謝分享
首先我個人意見,你媽咪淨低嘅唔好買!!
本人意見,你私放無乜人收,老老實實除非是收藏開,否則有人想買都不敢買。
因為行外人驚你假,行內人一定要賺你價,佢地不是轉貨率咁快。同埋調返轉講,好似一啲資深收藏家又唔係咁易買啲平價嘢。

其實我真係講嗰句,你係賣畀出邊啲行,可能有人收下,出面賣就冇乜嫁啦。
除非你嗰啲首飾架直講緊5至6萬以上(每件計),我就勸你去拍賣行。 但係拍賣行嘅話每件起碼收2至5%傭金, 除非你講緊加埋有共四至五十萬嘅貨起碼,佢哋就有機會免傭。
我曾經去過一間C 字頭嘅拍賣行拍走舊首飾,基本上我的首飾連傭都蝕咗十萬。 所以,我覺得除非你真係好唔鍾意!
好似我嗰次咁嬲起上嚟買咗佢,否則留返媽媽的首飾留念啦!!

如果你每件一兩萬嘅貨,真係不如自己收藏留念, 嗱老老實實你睇下我之前啲post ,我自己玩開首飾由2013年玩到,而家有多少經驗。

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2021-5-12 01:36 PM 發表

附圖為證,我有收藏開首飾。

引用:
原帖由 司徒王允 於 2021-5-13 11:08 發表

首先我個人意見,你媽咪淨低嘅唔好買!!
本人意見,你私放無乜人收,老老實實除非是收藏開,否則有人想買都不敢買。
因為行外人驚你假,行內人一定要賺你價,佢地不是轉貨率咁快。同埋調返轉講,好似一啲資深收藏家又唔係咁易買啲平價嘢。

其實我真係講嗰句,你係賣畀出邊啲行,可能有人收下,出面賣就冇乜嫁啦。
除非你嗰啲首飾架直講緊5至6萬以上(每件計),我就勸你去拍賣行。 但係拍賣行嘅話每件起碼收2至5%傭 ...
謝謝師姐既分享️咁我都係唔賣算喇

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2021-5-14 01:11 PM 發表

謝謝師姐既分享️咁我都係唔賣算喇
是的,阿媽俾嘅不賣為妙!
老老實實,除非有10零萬嘅貨,否則賣完不夠俾人壓價,除非,你經濟好有問題,否則我勸你一萬幾千嘅貨,用來留念!

引用:
原帖由 高達0.1 於 2021-5-17 10:52 PM 發表

蘇富比拍賣😊
我曾在 C 字頭無左10萬多!咪傻!嗰啲拍賣行會在不適合的場次故意亂拍你的首飾,讓你低價成交!
所以咪害人啦!
我曾在2017年,貪得意去拍,點知俾嗰啲拍賣行亂拍,搞到我無左10萬多!

所以咪亂叫人去拍賣啦!只有拍賣行才最賺,傭又高,又有人夾埋!

引用:
原帖由 高達0.1 於 2021-5-17 10:52 PM 發表

蘇富比拍賣😊
真係咪亂信拍賣行,特別係嗰啲乜 C 字頭,S 字頭!
呃到你阿媽都唔認得

引用:
原帖由 司徒王允 於 2021-5-18 01:50 AM 發表

真係咪亂信拍賣行,特別係嗰啲乜 C 字頭,S 字頭!
呃到你阿媽都唔認得
里兩間真係呃唔少人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]