• 瀏覽: 26,563
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 fb2e7b6e2a4872 於 2021-5-12 09:20 PM 發表
其實你照寫就得
兩個人都寫咁會點

引用:
原帖由 lusk777 於 2021-5-12 04:37 PM 發表
又一個 膠帖, 咁得閒 就做義工 好過,X 青。
有咩咁膠?你冇兄弟姊妹?定你唔洗交稅?定你太富貴多多都交得起? 你冇發生既事就係膠?

引用:
原帖由 leung1505 於 2021-5-12 04:17 PM 發表
交個小小稅就收皮啦
咁你宜家真係搵唔多嘛
你有本事搵得多再黎傾
家用邊個比得多? 比兩老洗用邊個比得多?
只係識講自己要交幾百蚊稅
你睇清楚啲先啦

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表
之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
講事實姐

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 10:11 PM 發表

咁如果我因為咁而要交稅,點解唔係大家share?
爸媽我都有份養
交稅又點? 你家姐都係交幾百蚊, 你可能1百幾十。 有咩好嘈

我叔仔是測量師人工高,唔肯善養老母,要我老公幫佢比埋,仲要霸老母免稅額

要揾董卓鬧醒你,少少錢都咁計較。。。。

附件

Screenshot_20210512_231057.jpg(72.87 KB)

2021-5-12 11:15 PM

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-12 09:34 PM 發表

兩個人都寫咁會點
會變一人一個

打過囉🤭

父母大家有份

教你個方法,生個B。
冇記錯,一個b加個人,好似四十萬免稅額。
一個b頂兩個老人家。

幾百蚊就算啦

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表
之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
算啦 嗰一百幾十 都要嘈到面紅耳赤咩…

大家4466傾掂佢
傾唔掂咪雙方都claim
稅局搵你們傾時繼續企硬
最後一拍兩散大家都唔洗claim

🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]