• 瀏覽: 26,162
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
又一個 膠帖, 咁得閒 就做義工 好過,X 青。

熱賣及精選
兩位有冇爭養老豆老母?

叫家姐攞完父母免稅額就俾你份稅,我攞盡全家免稅額就幫其他成員交稅,年年都係咁。

交得果幾百,咪當出少次街食飯囉

4466拆掂佢羅!

貧賤家庭百事哀

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
佢可能要攞晒父母免稅額, 就交幾百文稅, 若無咗父母免稅額就交幾千囉!

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-5-11 07:21 PM 發表

下? 交幾百蚊稅就咁巴閉,只係基層人口
有得交稅都好呀   我都冇得交

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
冇實行就讓返個 quota出來

你蝕左幾多, 叫佢比返個差額你囉

打柒佢啦,仲講

年薪搵幾多?講出黎大把人即刻答到你交幾多啦

其實你照寫就得

引用:
原帖由 cwchan9911 於 2021-5-12 10:48 AM 發表

如果佢比得多家用,佢要埋個免稅額係合理嘅
要睇俾幾多,多100定多幾千

引用:
原帖由 howevera 於 2021-5-12 08:09 PM 發表

你蝕左幾多, 叫佢比返個差額你囉
佢唔肯呀就係

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]