• 瀏覽: 25,832
  • 回覆: 151
  • 追帖: 1
之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

但我今年轉左工,人工多左,都有機會要交稅!!!!

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢又有捐錢比個D慈善機構,個免稅額實多過我!

點解佢咁樣睇死我,同咁自私!!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話因為佢平時交家用已經多過我,所以唔會同我share.

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

之前我地各自填爸爸/媽媽既免稅額,咁的確我上年係唔洗交稅 (因為搵唔多)

同家姐比較,我搵錢係唔夠佢多,但係佢之往都係交幾百蚊左右既稅,之後仲有退稅!!!

佢仲叫我自己搞掂(如果真係要交) 話 ...
好心你家姐先交得幾百蚊稅就算數啦⋯⋯
咁少錢都比唔起

稅局網頁有計算機計你大約交幾多稅,唔好講咩可能應該或者有機會要交稅。要就要,唔要就唔要。

引用:
原帖由 蔥上雲燒 於 2021-5-11 05:56 PM 發表

好心你家姐先交得幾百蚊稅就算數啦⋯⋯
咁少錢都比唔起
係囉

引用:
原帖由 三碌木 於 2021-5-11 06:04 PM 發表

稅局網頁有計算機計你大約交幾多稅,唔好講咩可能應該或者有機會要交稅。要就要,唔要就唔要。
問題係佢態度好黑人憎
佢拎晒爸媽quota, 要我自己交稅

大家攤開條數出黎傾囉

下? 交幾百蚊稅就咁巴閉,只係基層人口

引用:
原帖由 Mimichon 於 2021-5-11 05:41 PM 發表

你姊姊有point,也激勵你奮鬥努力,她是好人,你要一世尊重佢。

你都講你家姐俾錢多過你啦,咁係咪佢應該享用個免稅額呀?

引用:

如果大家也有比家用,就一人填一個免稅額

引用:
原帖由 z0000z000 於 2021-5-11 07:47 PM 發表

你都講你家姐俾錢多過你啦,咁係咪佢應該享用個免稅額呀?
咁如果我因為咁而要交稅,點解唔係大家share?
爸媽我都有份養

引用:
原帖由 紫色的喵喵 於 2021-5-11 08:53 PM 發表

如果大家也有比家用,就一人填一個免稅額
咪係囉!!!!!!

今年100%免稅上限1萬,即係差唔多27萬年收入先要交稅(預繳另計)

引用:

今年要交,出年就大條道理要返父母免稅額。
如果,家姐講得啱,你又真係冇L用,比人睇死可以怪邊個?
有能力者主導,冇能力者聽話,係基本。
到你有能力,你一樣可以好似家姐霸道。

為幾百蚊都嘈?唉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]