• 瀏覽: 13,140
  • 回覆: 89
  • 追帖: 1
其實每日都會上香討睇吓啲貼,但發貼係第一次。真係唔知可以同邊個傾。結婚13年,有個13歲大嘅仔,但真係覺得堅持唔下去了,想結束這段婚姻,同老公黎一年都係零交流,之前都係時不時泠戰,但沒試過咁長時間唔講嘢,唔想彼此折磨落去,之前都提過離婚,但佢話為左個仔唔想離。                                                        先生大概月入4萬左右,每個月俾11000蚊家用,我自己🈶️返兼職,大概🈷️入5000-6000左右,有層自住樓末供完,但層樓得佢一個人名(層樓屬於婚後買),想問如果離婚可以爭取到幾多贍養費同層樓係唔係都係一人一半?因為小朋友有細到大都係我自己照顧,生活學業都係自己跟,小朋友的監護權係唔係都應該係我?如果要搞離婚要點搞?希望各位俾啲意見。🙏

一 先生有否外遇
二 佢有無比家用
三 佢有無打妳同小孩
如果以上都無,就要婚姻? 、零交流,祇不過興趣不同,女士們喜歡跳舞,例如讚美操,男士多數打機上網,我覺得沒有問題,祇要大家愛護家庭,已很足夠

引用:
原帖由 昨夜夢醒時 於 2021-5-8 11:59 PM 發表
一 先生有否外遇
二 佢有無比家用
三 佢有無打妳同小孩
如果以上都無,就要婚姻? 、零交流,祇不過興趣不同,女士們喜歡跳舞,例如讚美操,男士多數打機上網,我覺得沒有問題,祇要大家愛護家庭,已很足夠
沒有外遇,但冷暴力也是暴力!一世流流長,真係要咁過落去?反覆問過自己好多次,依家先30幾歲。命長的都仲有一半時間

謝謝🙏

引用:
原帖由 前往污濁的腳毛 於 2021-5-8 11:34 PM 發表
其實每日都會上香討睇吓啲貼,但發貼係第一次。真係唔知可以同邊個傾。結婚13年,有個13歲大嘅仔,但真係覺得堅持唔下去了,想結束這段婚姻,同老公黎一年都係零交流,之前都係時不時泠戰,但沒試過咁長時間唔講嘢,唔想彼此折磨落去,之前都提過離婚,但佢話為左個仔唔想離。                                                        先生大概月入4萬左右,每個月 ...
分開生活成本貴,先離婚,再識新朋友,身心都自由。

樓主,事出必有因,如果大家都想繼續一齊,認真嘅去搵婚姻輔導。

引用:
原帖由 前往污濁的腳毛 於 2021-5-8 11:34 PM 發表
其實每日都會上香討睇吓啲貼,但發貼係第一次。真係唔知可以同邊個傾。結婚13年,有個13歲大嘅仔,但真係覺得堅持唔下去了,想結束這段婚姻,同老公黎一年都係零交流,之前都係時不時泠戰,但沒試過咁長時間唔講嘢,唔想彼此折磨落去,之前都提過離婚,但佢話為左個仔唔想離。                                                        先生大概月入4萬左右,每個月 ...
老老實實了解你嘅情況不多,但分到樓嘅機會唔高!我本身乜職業唔講喇,但係我處理好多你呢類個案, 唔好聽嗰啲人網上吹水,就算我你唔信你自己搵個律師問下,唔好問埋嗰啲葉 X 鄧律師行,佢哋實話你有得打嘅, 因為你自己都識講收入主要係佢。而你又冇收入。佢又每個月盡咗責任畀家用,香港嘅法例,業主第一係講畀錢嗰個,第二先至計寫名嗰個。 同埋去到法庭個官都要睇下提出離婚嗰個人,有冇理據。

我舉例:曾經一個個案女方去偷情離婚,嗰間樓業主係寫女方。當然啦佢可以賣左間樓, 男方即刻申請釘契並且入稟 。結果係法官判個女方輸!而且要畀返訟費,嗰單case 輸30幾40萬,根本有啲時候你要睇下分開個方,有冇證據唔係一味話,女方有著數㗎!

而家錢又佢畀,名又係佢嘅。

我相反問你句點解你覺得自己有得分呢??
唔好睇嗰啲 電視劇睇得多睇到自己都傻*咁啦。

認真同你講一句有時候有啲嘢,唔係話搞到離婚先得嘅!
自己最好可以去下啲輔導,唔好聽人哋亂答,你就算你唔信我自己搵啲專業人士問下。

成日聽埋啲人亂講,話旭下有錢分真係傻傻地。

引用:
原帖由 司徒王允 於 2021-5-9 01:40 AM 發表

老老實實了解你嘅情況不多,但分到樓嘅機會唔高!我本身乜職業唔講喇,但係我處理好多你呢類個案, 唔好聽嗰啲人網上吹水,就算我你唔信你自己搵個律師問下,唔好問埋嗰啲葉 X 鄧律師行,佢哋實話你有得打嘅, 因為你自己都識講收入主要係佢。而你又冇收入。佢又每個月盡咗責任畀家用,香港嘅法例,業主第一係講畀錢嗰個,第二先至計寫名嗰個。 同埋去到法庭個官都要睇下提出離婚嗰個人,有冇理據。

我舉例:曾經一個個 ...
多謝你既專業意見,因為咁多年都係專職照顧小朋友,依家慢慢大先做返的兼職,難道女士為左家庭的付出到最後變成乜嘢價值都冇?婚後財產唔係雙方平分?如果雙方協議離婚?係唔係搵個律師簽字就可以?

何必呢?

引用:
原帖由 前往污濁的腳毛 於 2021-5-9 07:33 AM 發表

多謝你既專業意見,因為咁多年都係專職照顧小朋友,依家慢慢大先做返的兼職,難道女士為左家庭的付出到最後變成乜嘢價值都冇?婚後財產唔係雙方平分?如果雙方協議離婚?係唔係搵個律師簽字就可以?
講嘢唔好用自己單一個角度睇,調返轉講喺個法官嘅角度:你丈夫用咗自己多年辛勞而且金錢,支援家庭係咪可以同你所謂嘅照顧屋企係100%抵消返呢?
咁如果依抵銷嘅邏輯大家,冇欠對方!!點解佢要畀返間屋一半你?自己再諗一諗

引用:
原帖由 前往污濁的腳毛 於 2021-5-9 07:33 AM 發表

郁下又話要離婚分身家, 我反而覺得你有點問題 .....
枉你重話睇 discuss 咁耐....

引用:
原帖由 前往污濁的腳毛 於 2021-5-9 12:22 AM 發表

沒有外遇,但冷暴力也是暴力!一世流流長,真係要咁過落去?反覆問過自己好多次,依家先30幾歲。命長的都仲有一半時間
講得無錯,冷暴力可以摧毀一個人,若然關係不開心,或者係話佢根本都已經沒心維繫,倒不如想想自己往往後日子點過,孩子13歲其實都能懂事,解釋一下便可以。

不用擔心,撫養權一定歸你,係香港,通常都係判俾媽媽,你仲要有負責教養果個,所以不用太擔心。

另外層樓雖然係佢名,但你們是合法夫妻,如果離婚你有權分一半的。

不過都係果句,看看是否有誤會導致你們現在這樣,或者,大家只係為啖氣,離婚只會係最後最後一步,如果真係連溝通都唔肯,分開也是唯一的最好選擇。

堅持唔下去嘅人很多,喺一起生活很難,需要互相包容

引用:
原帖由 黃昏浪漫的妹頭 於 2021-5-9 09:39 PM 發表

講得無錯,冷暴力可以摧毀一個人,若然關係不開心,或者係話佢根本都已經沒心維繫,倒不如想想自己往往後日子點過,孩子13歲其實都能懂事,解釋一下便可以。

不用擔心,撫養權一定歸你,係香港,通常都係判俾媽媽,你仲要有負責教養果個,所以不用太擔心。

另外層樓雖然係佢名,但你們是合法夫妻,如果離婚你有權分一半的。

不過都係果句,看看是否有誤會導致你們現在這樣,或者,大家只係為啖氣,離婚只會係最後最後 ...
謝謝🙏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]