• 瀏覽: 5,615
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
有時外母會過嚟照顧小朋友,有時會幫佢睇下功課咁,因為我同老婆都忙,亦都希望婆婆有多啲時間陪下孫仔,不過今次之後我真係要好好考慮下。

尋晚返屋企,都幫阿仔睇下功課,有冇做漏寫錯,之後會幫佢執下書包。

一打開本薄,見到本薄比人擦到花晒,因為我一直同阿仔講本薄仔要乾乾淨淨,我咪問阿仔發生乜事,佢話今日老師要佢哋寫大個想做啲乜,佢原本寫消防員,但係婆婆見到就話消防唔好,又易死人工又唔高,叫佢擦咗佢寫警察,咁阿仔本身已經寫完,又點會肯做……

點知婆婆等阿仔去玩玩具嗰時擦晒佢份功課,叫佢再做過,今次要寫警察,仲話「阿爸唔會信你做完比人擦架,你唔寫警察我就擦多次」,之後阿仔就重新寫警察……

我覺得最大問題唔係寫乜上去,而係婆婆冇尊重過阿仔選擇,夾硬改佢功課,仲要擦走小朋友啲心血,仲要拎我個名嚇阿仔,真係唔可以接受,我一直教阿仔要自己諗嘢,但係婆婆咁搞法,我驚阿仔之後只係會做啲所謂「大人鍾意睇嘅嘢」,呢件事係我唔願意見到嘅

我同老婆傾過呢件事,老婆話可能係婆婆想為個小朋友好,想教佢,但係想教佢都唔係擦走佢啲功課呀?老婆又叫我同婆婆傾下先。我應唔應該同婆婆照直講呢?

當然我都有考慮過阿仔有冇講大話,但係又唔覺阿仔有講大話嘅動機……

P.S. 呢個唔關政治事請不要騎劫🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

熱賣及精選
引用:
原帖由 ChristHei 於 2021-5-3 03:57 PM 發表

有時外母會過嚟照顧小朋友,有時會幫佢睇下功課咁,因為我同老婆都忙,亦都希望婆婆有多啲時間陪下孫仔,不過今次之後我真係要好好考慮下。

尋晚返屋企,都幫阿仔睇下功課,有冇做漏寫錯,之後會幫佢執下書包。

一打開本薄,見到本薄比人擦到花晒,因為我一直同阿仔講本薄仔要乾乾淨淨,我咪問阿仔發生乜事,佢話今日老師要佢哋寫大個想做啲乜,佢原本寫消防員,但係婆婆見到就話消防唔好,又易死人工又唔高,叫佢擦 ...
擦晒又真係好過份,我覺得就算唔同婆婆講,你都要同仔仔溝通下,一陣佢以為你同婆婆夾埋就大獲了。

婆婆又冇講錯,差佬真係唔洗做,最好調去做文書

其實咁做對小朋友傷害好大

代溝問題 大五歲都有代溝 仲隔兩代添 話俾仔仔聽 不要俾婆婆見到佢功課就得

會唔會你真正的外父是做消防員呀

代溝問題

經歷過石硤尾大火年代嘅人係咁㗎啦。

引用:
原帖由 ChristHei 於 2021-5-3 03:57 PM 發表

一打開本薄,見到本薄比人擦到花晒,因為我一直同阿仔講本薄仔要乾乾淨淨,我咪問阿仔發生乜事,佢話今日老師要佢哋寫大個想做啲乜,佢原本寫消防員,但係婆婆見到就話消防唔好,又易死人工又唔高,叫佢擦 ...
佢應該好憎消防員! 下次做功課唔好比佢睇到!

引用:

不如叫仔仔寫志願做姜濤

引用:
原帖由 Cullinan. 於 2021-5-4 06:25 AM 發表

不如叫仔仔寫志願做姜濤
九唔搭八

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-5-3 05:44 PM 發表

會唔會你真正的外父是做消防員呀
好鬼衰架你

引用:

樓主你對上個貼先話新請個姐姐令小朋友英文有口音,咁快走咗?要外母過嚟幫手照顧小朋友及兩老?🤗

叫老婆處理

輸到冇晒自信
遠離父母,方可成長
我講緊你兩公婆

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]