• 瀏覽: 3,287
  • 回覆: 19
呢個係我觀察得嚟,之前帶親戚個人去啲大型興趣班,類似藝術中心之類,去試下堂睇睇啱唔啱小朋友。

我發現啲外國小朋友,去到小學背乘數表都未必背得好好,佢哋都唔係我哋教嗰種 21如2 22如4 咁背,係諗到邊個寫邊個咁。反之香港小朋友就倒背如流,抽問都立即答到。就咁睇,好似香港小朋友叻好多。

完咗學術之後,就係去砌下啲小型機械人,主要係教解決問題同創意,我就發現外國小朋友對於解決問題好駕輕就熟,好自立,幾個小朋友砌一個機械人唔洗要人幫,試下試下就完成。反之,香港小朋友成日想搵父母幫手,又驚錯,又問老師有冇說明書教佢哋點砌之類……

我就發現外國小朋友數學能力好似唔高,但係自立同解決問題方面令我印象深刻,係唔係家庭教育嘅分別呢?

熱賣及精選
引用:
原帖由 千千里馬 於 2021-4-30 03:27 PM 發表

呢個係我觀察得嚟,之前帶親戚個人去啲大型興趣班,類似藝術中心之類,去試下堂睇睇啱唔啱小朋友。

我發現啲外國小朋友,去到小學背乘數表都未必背得好好,佢哋都唔係我哋教嗰種 21如2 22如4 咁背,係諗到邊個寫邊個咁。反之香港小朋友就倒背如流,抽問都立即答到。就咁睇,好似香港小朋友叻好多。

完咗學術之後,就係去砌下啲小型機械人,主要係教解決問題同創意,我就發現外國小朋友對於解決問題好駕 ...
首先,呢種唔係創造力,係解決問題能力
我估最大原因係外國家長會好放任小朋友出去玩,而香港家長就好著重學術

衹可以講他們於快樂的學習氣氛下成長,比我們香港很多小學生創造力還要好,當然都會有小部份優於他們~~~~

引用:
原帖由 千千里馬 於 2021-4-30 03:27 PM 發表

完咗學術之後,就係去砌下啲小型機械人,主要係教解決問題同創意,我就發現外國小朋友對於解決問題好駕 ...
大佬,香港啲小朋友由細到大背乜背物,仲邊有時間搞其他嘢

有d西方國家資源豐富  有空間俾d細路做d創意野   
因為福利好, 房屋唔憂下  創意唔掂都餓唔死 , 咁人多參與創意下 實有幾個成功 既

相反 人口多資源少 既國家,  你走去搏一鋪創意? 好有錢就話姐

否則 若 試完 唔掂 就 很難番身 ....
咁所以一般人 求隱陣 就會選擇死讀書 o羅

結論, 教育  很大程度是環境使然, 並不代表文化優劣

本文可能虛構,如有雷同實屬巧合; 所載資料不構成招攬、要約或建議。超連結只供網址參考請勿點擊。勿對號入座。
香港教育最大問題就係D學生只識死背去應付考試!

引用:

點解樓主細個識背乘數表. 但大個左會問D咁低能既問題....

4月17日 已打2針科興疫苗, 乜事都無!!
點解外國細路唔識乘數表, 係因為中英文差異嘅問題.  好多語言學家, 教育家都討論過, 網上好多資料.

因為西方教育的數學差, 已經有貴族小學去中國請數學老師.

有套BBC嘅記錄片, 講中西教育差異.

Are our kids tough enough?

https://www.bbc.co.uk/programmes/b06565zm

非洲中東南美小朋友都必未識背乘數表,但係創造力高唔高?
日本超重視偏差值,咁多社會規範,創造力又高唔高?
鬼佬比其他種族高創造力只不過係鬼佬殖民期間搶到國際頻道進行文化輸出既錯誤認知
殖民期間到今日搶到幾多全球資源同人力為佢地營造提高創造力既土壤同database,其他地方又少左幾多提高創造力既土壤
唔係大國冇自己控制既平台呢個國家有冇創造力邊個知

引用:

乘數表, 全球都一樣背法, 只不過語言不同,
唔一定香港要背, 外國唔駛背。
可能外國要背乘數表的年級與香港的年級不同。
就好似, 外國未滿18, 就可以駕駛。

外國就算做功課, 都係一D報告形式的, 人人都可以自由發揮,
做機械人, 都係自由發揮的一種。

香港交功課, 只要同標準答案不相同, 就算是錯,
變相人人都好務求只能以標準答案作答, 發揮也受到抑壓。

外國做功課時, 係表達自己的睇法和意見,
只能夠自己做, 父母幫唔到。

香港做功課, 係慣咗由父母幫忙做, 否則就無法做得全對,
以及不夠時間做得完。
都唔明, 點解學校要求做功課要做到"全對"?
而且今天的功課要明天交這麼急?
本地功課D題目點解會咁難,
係來自於一D書局出售補充,
題目根本係深到係給父母思考用的,
或者連父母們思考不到,要用whatsapp問其他的父母,
因為唔知點解, 點解唔可以做錯。

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮🐥

◉超覺醒方法:  https://drive.google.com/open?id=1ZzDkklv7CTGvKDvIjQsGSqMDSZ-CcBmn  ൽ

▶️🐥🐣✨🌏🌟
引用:
原帖由 kxkx 於 2021-5-5 01:19 AM 發表

未成為大國前這些小國在同世化算係好有創造力, 透過吞併殖民再統一成為大國,
不過西方國家進步比較快再超越大國, 才有後來大國反被殖民
並不是殖民人家才提高創造力
創造力唔係一瞓醒教就識,冇原料點有咁多試驗

引用:
原帖由 kxkx 於 2021-5-5 01:30 PM 發表

咪就係你有原料唔識用, 人地冇原料但有創造力
你比人過頭就瀨自己冇原料
原來殖民地無啦啦有日一教瞓醒自動貢獻資源比白皮豬

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]