• 瀏覽: 16,647
  • 回覆: 253
  • 追帖: 2
熱賣及精選
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:44 PM 發表

冇理由為咗方便人哋而改一個簡單既英文名
冇理由為咗方便妳而改變人哋覺得簡單直接嘅叫法。

Priscilla 呢個名成日都係被人咩音讀錯
唔識就讀返中文名好冇
最勁有D人好鍾意讀錯個姓=  =

例如我姓章 被姓張既讀歪音... 大家章跟張係同音嫁
可以聽到姓蔣 莊 鍾呢D音都試過比人讀錯要糾正佢地......

你無端白事讀錯人地既姓名,就係俾人感覺冇禮貌既表現
同埋學識太淺的感覺

沒有束縛的生活便是迷失方向的日子

引用:
原帖由 2City 於 2021-4-29 05:27 PM 發表

K能
可能讀成
低能
or
畸形
畸撚型!

王風雷
龍虎門Big5
王降龍之子
白蓮教月聖使
暗黑冰火七重天
引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

你哋會冇試過被人叫錯名?搞到我次次都要矯正佢哋

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
Doesn't sound "k 能" to me.
https://www.youtube.com/watch?v=soTxRZA88QU

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 16:09 發表

我係成日都被人叫錯名嗰個,可能因為少人改,十個有十個都叫錯我個名。

我個名叫 kaitlyn ,應該讀做 "k 能", 有啲會叫我做 "kai 蓮", "Cat 蓮", "k ly",有次隔離team新嚟既同事仲叫我做 Katherine.....

P.S. 其實呢個世界上有樣野叫google, 你可以 ...
你個名都幾出名。

1976 年奧運10項全能冠軍就係呢個名,佢贏金牌時叫 bruce jenner。40年後變左性做女人,叫 Caitlyn Jenner。

你話你個名個讀法同奧運冠軍一樣咩得囉。

引用:
原帖由 http401 於 2021-4-30 11:06 AM 發表

冇理由為咗方便妳而改變人哋覺得簡單直接嘅叫法。
你都打橫嚟講, 唔識字應該查字典,google,再唔係直接問人

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-29 04:09 PM 發表

鬼佬叫你做k 就算🤣🤣🤣🤣

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-30 12:29 PM 發表

你都打橫嚟講, 唔識字應該查字典,google,再唔係直接問人
唔駛 google, 快譯通第二代果時已經可以輸入叫佢讀 dllm

引用:
原帖由 先生有無邊度痕 於 2021-4-30 12:29 PM 發表

You're the moron who's upset about having to correct people, and here you are telling people to ask directly? Either suck it up with the mispronounciations or be patient with others. Cantonese is still the main language in HK AFAIK.

K能 型

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-4-29 08:06 PM 發表

唔同地方既人,讀法都有少少分別,我讀"K 蓮"

https://www.youtube.com/watch?v=soTxRZA88QU
我有客都係呢個名,我讀“k連”,我唔知有冇讀錯,不過佢知我係叫佢就得

人如其名,K撚怪

引用:

你應該改名叫K型

唔止Google 仲有可以開帖

臨兵鬥者皆陣列在前
          丸attack 🤗
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]